Μ. Ντράγκι: Να μην εφησυχάσουν οι κυβερνήσεις – Η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί χρέη κρατών

15:56 5/3/2015 - Πηγή: BankWars

Την ανάγκη τόνωσης της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και νομισματικών πολιτικών, υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών μέτρων που δρομολογεί η ΕΚΤ εντάσσεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 1,14 τρισ. ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στις

9 Μαρτίου και οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.

Η έκταση των αγορών ομολόγων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πορεία του πληθωρισμού έχει βελτιωθεί ελαφρώς εξαιτίας της πτώσης του ευρώ.

Ο ευρωτραπεζίτης επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα πρέπει να προωθηθούν για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάζουν στήριξη της ανάκαμψης και τήρηση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας.

Με σαφείς αναφορές προς την Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι η Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός και απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει το χρέος ενός κράτους μέλους.

Σε επίπεδο προβλέψεων για την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,5% το 2015, κατά +1,9% το 2016 και κατά +2,1% το 2017.

Όσον αφορά το επίπεδο των τιμών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερός για όλο το 2015.

Μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ αύξησε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο έκκτακτος μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αυξήθηκε στα 68,6 δις. ευρώ.

Πάντως παρά την οριακή αύξηση, το σημαντικό είναι ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, τον τραπεζικό κλάδο και την οικονομία.

Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία θα αναλύσει το σκεπτικό που οδήγησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας στην απόφαση να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα