Μ. Ντράγκι: Κρέμεται απ’τα χείλη του όλη η Ευρώπη – Ξεκινά QE τον Γενάρη;

Την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας όλα τα …φώτα θα βρίσκονται στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι που ήδη έχει ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και αυτόν τον μήνα ξεκινά και τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί σύντομα να ρίξει χρήμα και την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πως δεν θα αργήσει η ώρα που η ΕΚΤ

θα προχωρήσει και στην ποσοτική χαλάρωση ώστε η οικονομίας της ευρωζώνης να πάρει επιτέλους τα πάνω της. Όλα δείχνουν πως το κλίμα υπέρ του QE στην ΕΚΤ αλλάζει.

Ο άλλοτε «σκληρός» Έβαλντ Νοβότνι δεν αποκλείει πια την ποσοτική χαλάρωση τύπου Fed, στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι πότε δεν μπορούμε να πούμε “ποτέ”», επεσήμανε στο δίκτυο CNBC, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα τυπώματος χρηματος από την ΕΚΤ.

Το τύπωμα χρήματος ή οι αγορές κρατικών ομολόγων βρίσκουν αντίσταση από την Γερμανία και την Bundesbank, ο πρόεδρος της οποίας, Γενς Βάιντμαν, φοβάται ότι θα σημάνουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

«Ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να βρει μια μέση οδό για να κρατήσει το Συμβούλιο ενωμένο» αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στρο Reuters.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ήδη μια σημαντική πλειοψηφία υπέρ του QE απάντησε: «Είναι πιθανό η πλειοψηφία να είναι υπέρ του QE αλλά δεν είναι με μεγάλη διαφορά. Οι Γερμανοί δεν θα είναι μόνοι τους».

Αλλη πηγή από την ΕΚΤ υποστήριξε πως η συνεδρίαση του Ιανουάριο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την τράπεζα να εκφράσει ετοιμότητα να πάει πέρα από το τρέχον πρόγραμμα αγορών και αν σημάνει δηλαδή την αρχή του τυπώματος χρήματος σύντομα. Η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει πρώτα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου TLTRO’s τον Δεκέμβριο και τον αντίκτυπο από τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS και να περιμένει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Αυτό βασικά σημαίνει πως δεν θα υπάρξει απόφαση πριν τον Ιανουάριο, εκτός αν τα νούμερα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό γίνουν πολύ άσχημα ως τότε» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα