Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Αγώνας δρόμου για την ποσοτική χαλάρωση – Κρίσιμο 30ήμερο

Ο Mario Draghi έχει έναν μήνα για να κερδίσει την συναίνεση για την ποσοτική χαλάρωση, διαβεβαιώνοντας αυτούς που ανησυχούν ότι η ΕΚΤ ρισκάρει να χάσει τα δικά τους χρήματα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγορών κρατικών ομολόγων στις 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ

εργάζεται για να πάρει στο πλευρό του όσο το δυνατό περισσότερους αξιωματούχους αλλά και την κοινή γνώμη.

Μια παραχώρηση που συζητιέται, είναι να απαιτηθεί από τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τουλάχιστον μέρος του δικού τους πιστωτικού ρίσκου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η βασική αποστολή του Draghi στις επόμενες 31 ημέρες είναι να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα ότι ένα QE που στόχο έχει να τονώσει τον πληθωρισμό, αντιθέτως θα καταλήξει με το να «φορτωθεί» η ΕΚΤ με junk assets σε υψηλές τιμές, προκειμένου να διασώσει τις απρόσεκτες κυβερνήσεις. Ενώ δεν θα μπορούσε ποτέ να πείσει κάποιους αντιπάλους όπως τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, μπορεί να ενισχύσει τη θέση του, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που απαντά στις ανησυχίες των αμφισβητούντων.

«Σε περίπτωση κρατικού QE, θα είναι δύσκολο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο για να είναι όλοι ικανοποιημένοι», δηλώνει ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit SpA. «Αλλά προσπαθούν να το κάνουν όσο το δυνατό περισσότερο συναινετικό, παίρνοντας με το μέρος τους τα μικρότερα κράτη. Θα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία οποιουδήποτε προγράμματος QE, να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο οι διαφωνίες».

Ο Weidmann έχει υποστηρίξει ότι, εκτός από το ερώτημα του εάν οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι νόμιμες, δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση αυτή τη στιγμή. Έχει δηλώσει ότι μια πτώση των τιμών πετρελαίου θα παράσχει μια «μίνι-τόνωση» στην οικονομία. Ωστόσο, η ίδια πτώση αποτελεί ανησυχία για τον Draghi, εξαιτίας του κινδύνου ότι τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και φέρνει την ευρωζώνη σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα