Λύση στο Eurogroup της Πέμπτης – Η Ελλάδα ζητά μερικά δισ. για ανάπτυξη και… τρεις λέξεις!

Λύση – πακέτο που στέλνει σε… καλοκαιρινές διακοπές ελληνική κυβέρνηση και δανειστές, ετοιμάζεται για το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πακέτο, είναι και το θέμα των επαφών που θα έχει στην Αθήνα από τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, που θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και πιθανότατα, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Πεντοάν.

Η λύση – πακέτο που “βολεύει” όλες τις πλευρές, ώστε να έχουν κάτι να πουν στο ακροατήριό τους:

Θα ικανοποιεί το “αφεντικό”, τον Β.Σόιμπλε, καθώς παραπέμπει το θέμα “ελληνικό χρέος” για μετά τις γερμανικές εκλογές.Θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο, χωρίς να βάλει λεφτά στο ελληικό πρόγραμμα, παραμένει στο “παιχνίδι”, μέχρι η ευρωπαική πλευρά των δανειστών αποφασίσει μια λύση σοβαρή, που θα καθιστά το ελληνικό χρέος (πραγματικά) βιώσιμο.Θα ικανοποιεί όμως και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το κείμενο της συμφωνίας, θα έχει μέσα και ένα, δύο ή και περισσότερα …καρότα. Ποιά μπορεί να είναι αυτά:

Α. Η αναφορά στην επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται και πιθανόν, σε θεωρητικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν μέχρι το 2030. (Κάτι καλύτερο δηλαδή, θεωρητικά πάντα, από αυτό που ανέφερε η συμφωνία του 2012…)

Β. Η αναφορά στη γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή εάν η ελληνική οικονομία έχει θετική και ανοδική πορεία το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά, αλλά αν όχι να επιλέγονται «εργαλεία» όπως π.χ. η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής. Αυτό δεν σημαίνει, όπως κακώς αναγράφεται, ότι η Ελλάδα θα …μπορεί να κάνει του κεφαλιού της στο θέμα της ανάπτυξης. Να παρουσιάζει δηλαδή χαμηλή ανάπτυξη και να πληρώνει λίγα. Η ρήτρα θα εφαρμόζεται, αν η αποτυχία της Ελλάδας στους απαιτούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες (παγκόσμια κρίση, πόλεμος, μεγάλες καταστροφές από σεισμό…).

Γ. Η αναφορά σε αναπτυξιακά πακέτα που θα έλθουν στην ελληνική οικονομία, από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, από την Αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ή και αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών.

Δ. Να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας, να απαλειφθούν ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ από την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, που ήταν ακριβώς η ίδια ως προς τη διατύπωση, με την απόφαση του 2012! Η απόφαση εκείνη έλεγε “ εάν είναι αναγκαίο θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος” και αυτό που ζητάει τώρα η ελληνική πλευρά, είναι, να φύγουν οι λέξεις “εάν είναι αναγκαίο”. Η απάλειψη των λέξεων αυτών, μπορεί να δώσει στην ΕΚΤ το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση το φθινόπωρο, καθώς η ΕΚΤ, όπως και το ΔΝΤ, θέλουν ” επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος”, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν πως το χρέος θα είναι και μεσοπρόθεσμα βιώσιμο και δεν θα εξαρτάται από το “αν”. Απλούστατα, γιατί αυτό το “αν” ,το αποφασίζουν οι δανειστές, δηλαδή το Eurogroup και οι τραπεζίτες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δεν μπορούν να εξαρτούν τις οικονομικές αποφάσεις τους από το…πως θα ξυπνήσει ένα πρωί ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ… Ενδεικτικό, το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής:

Μοσκοβισί: Ώρα οι πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους – “Καρφιά” για τη λειτουργία του Eurogroup – “Μου αρέσει ο Αλέξης και τον σέβομαι»

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ “ΒΟΛΕΥΕΙ” ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα