Λυκούδης: Όχι στη Συμφωνία Πρεσπών αν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης

Δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία για τα Σκόπια εάν η ψήφος του συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι η συμφωνία έχει θετικό πρόσημο, παρά τα προβληματικά της σημεία όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας που, αλλά και των κακών χειρισμών της κυβέρνησης η οποία «προτίμησε

τα διχαστικά παιχνίδια στα οποία αρέσκεται αντί να χειριστεί το θέμα με υπευθυνότητα και ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης».

«Θα στηρίξω τη συμφωνία υπό ορισμένους όρους που αναμένεται να διευκρινισθούν εάν και όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή» αναφέρει, αποκλείοντας πάντως οποιαδήποτε πιθανότητα υπερψήφισης εάν η κυβέρνηση συνδέσει τη συμφωνία με παράταση του πολιτικού της βίου.

«Δεν πρόκειται να στηρίξω εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δηλαδή με νέα κυβερνητική πλειοψηφία, καθαρά πράγματα» τονίζει και διευκρινίζει ότι δεν συγκαταλέγεται σε εκείνους τους βουλευτές που η κυβέρνηση υπολογίζει για να συμπληρώσουν το κενό που θα διαμορφωθεί στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει.

Μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπάνω επαναφέροντας τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει τις προτροπές για τη συγκρότηση ενός μετώπου ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ-ΠΟΤΑΜΙ.

«Ας αφήσουμε στην άκρη τον κ. Μπούλμαν και τα κίνητρά του. Το κόμμα του συγκυβερνά με την κ. Μέρκελ. Λάθος πόρτες χτυπάει» απαντά σε σχετικό ερώτημα και προσθέτει : « Στα καθ’ ημάς αποτελεί προσβολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες του κεντροαριστερού χώρου, η πρόταση περί «προοδευτικού μετώπου», όταν ο ίδιος συγκυβερνά με ένα λαϊκιστικό ακραίο κόμμα της Δεξιάς με τις τραγελαφικές πιρουέτες του κι όταν ο ίδιος μέχρι χθες περιφρονούσε αν δεν χλεύαζε την Κεντροαριστερά. Είναι κρίμα, η μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική αριστερή παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα να είναι αντικείμενο τακτικισμών. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, μόνο στην εύφορη κοιλάδα των φαντασιώσεων θα μπορούσε κανείς να αποδώσει κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε κανείς, βέβαια, να εικάσει ή και να ευχηθεί την μετεξέλιξη ή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ προς κάποια άλλη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, ας πούμε κάποια sui generis, ελληνικής κοπής αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Πρέπει όμως να το θέλει και να το μπορεί ο ίδιος. Κατά τη δική μου εκτίμηση αυτό συνεπάγεται μια πραγματική επανάσταση, κυριολεκτώ, σε επίπεδο ηγεσίας και βάσης. Έχει συμβεί και σε άλλα κόμματα. Αλλά αυτά, όταν γίνονται συμβαίνουν πάντα όταν βρεθείς στην αντιπολίτευση. Τότε υπάρχει κίνητρο και χρόνος για αναστοχασμούς, και ίσως κριτική διάθεση. Για αυτό και ως προς αυτό, η εκλογική του ήττα δεν αποκλείεται να του κάνει καλό».

Ερωτηθείς για το έτερο θέμα των ημερών, αυτό των συντάξεων, ο Σπύρος Λυκούδης εκφράζει την άποψη ότι όλα είναι στο χέρι των εταίρων. «Διαφορετικά, υπενθυμίζει, η κυβέρνηση μπορούσε άνετα να ψηφίσει την πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης για κατάργηση των περικοπών. Δεν το έκανε. Αυτή η δήθεν «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια αποδεικνύεται ότι μόνο καθαρή δεν είναι. Πρέπει να τεθεί τέρμα στην παραπλάνηση, στην διπλή γλώσσα. Βεβαίως εύχομαι, όπως και κάθε πολίτης, να μην περικοπούν οι συντάξεις. Είναι απαράδεκτο όμως το πολιτικό σκηνικό του εμπαιγμού των συνταξιούχων ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις άγριες περικοπές με τον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλου και ο ίδιος ετοιμάζεται να πανηγυρίσει ότι τις καταργεί, χάρις στα υπερπλεονάσματα της φορολογικής αφαίμαξης».

Σε ότι αφορά τις διεργασίες εντός του Ποταμιού, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το Ποτάμι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. «Νομίζω ότι τα μέχρι τώρα πενιχρά και στάσιμα δημοσκοπικά ευρήματα δικαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Εύχομαι το καλύτερο, να αλλάξουν δηλαδή τα δεδομένα, αλλά τα περιθώρια ανάκαμψης και επανόδου είναι πλέον πολύ στενά. Μικρά κόμματα και άλλοι επίδοξοι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί δύσκολα θα αντέξουν στην επερχόμενη άγρια και πολωτική εκλογική σύγκρουση. Κινδυνεύουν να συνθλιβούν».

Απαντών τας τέλος στο ερώτημα αν βλέπει προεκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλείται τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για αυτόνομη εκλογική κάθοδο, αλλά και το επικείμενο συνέδριο του Ποταμιού τον προσεχή Νοέμβριο. «Με βάση αυτά, τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται το Ποτάμι να οδεύει σε προεκλογική συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη» καταλήγει

Keywords
Τυχαία Θέματα