“Λευκή περιστερά” ο εφοπλιστής Ι.Καραγιώργης με απόφαση του Αρείου Πάγου

Κατά της έκδοσης στην Ολλανδία του εφοπλιστή Ιωάννη Καραγιώργη για να δικαστεί για ένα από τα τρία αδικήματα που τον εκζητούν οι Ολλανδικές δικαστικές αρχές, τάσσεται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ο εφοπλιστής είχε συλληφθεί μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι Ολλανδικές αρχές από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σε βάρος του εφοπλιστή οι ολλανδικές δικαστικές αρχές αποδίδουν τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης για εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε μορφή σκόνη που είχε εξαγοράσει το 80% των μετοχών της.

Από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ο Ιωάννης Καραγιώργης έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά την εβδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 1751/2016 απόφασή του έκανε δεκτή την έφεση του εφοπλιστή κατά της εφετειακής απόφασης σύμφωνα με την οποία είχαν κάνει μερικώς δεκτό το αίτημα των ολλανδικών αρχών. Δηλαδή να εκδοθεί μόνο για το αδίκημα της απάτης και όχι για τα άλλα δύο αδικήματα.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η πράξη με την οποία βαρύνεται ο κ. Καραγιώργης δεν αφορά απάτη, αλλά δόλια χρεοκοπία που είναι πλημμέλημα κατά τον Ποινικό Κώδικα. Συνεπώς με απώτατο χρόνο τέλεσης του επίμαχου αδικήματος τον Απρίλιο του 2011 το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος ήρε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα