“Λατρεία” αμερικανών επενδυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να απολαμβάνουν γενναίες εισροές από τους επενδυτές των ΗΠΑ και το 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters Lipper, λόγω των ενισχυμένων προσδοκιών στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Lipper σε 98 κεφάλαια, με έδρα τις ΗΠΑ,

που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, 463 εκατ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί προς την Ευρώπη από τις αρχές του έτους και μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο επίπεδο ροών κεφαλαίων προς την Ευρώπη από τα τέλη Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την 28η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών, το μεγαλύτερο σερί από το 1992.

Το 2013, οι ευρωπαϊκές μετοχές είδαν καθαρές εισροές ρεκόρ ύψους 16,3 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές των ΗΠΑ, σχεδόν τρεις φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 5,8 δισ. δολαρίων που σημειώθηκε το 2006. Οι εισροές επιταχύνθηκαν σημαντικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τους επενδυτές να τοποθετούν στην Ευρώπη 7,6 δισ. δολάρια συνολικά.

Οι δυναμικές αυτές εισροές έχουν πυροδοτήσει ένα απότομο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές, και ιδιαίτερα στις αγορές της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με τον δείκτη PSI 20 της Πορτογαλίας να σημειώνει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους, τον IBEX Μαδρίτης 4%, τον FTSE MIB του Μιλάνου 3,4%, τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι 10,9% και τον ISEQ του Δουβλίνου 4,9%.

Πηγή: Ναυτευμπορική

Original article: “Λατρεία” αμερικανών επενδυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα