Λαγκάρντ: H EKT προετοιμάζεται για μεγάλη ύφεση – Θα κάνουμε ότι μπορούμε

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «μεγάλη ύφεση» στην ευρωζώνη και πτώση του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών έχουν αρχίσει να εμφανίζουν πρωτοφανή πτώση, υποδεικνύοντας μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής καθώς και ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας», είπε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ

θα διερευνήσει όλες τις επιλογές και τα ενδεχόμενα για τη στήριξη της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφατες δράσεις πολιτικής βοήθησαν στη βελτίωση των συνθηκών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας, καθώς μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στη ζώνη του ευρώ.

Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει σε ισχύ συμφωνίες swap για την παροχή ρευστότητας σε ευρώ, ενώ αξιολογούνται περαιτέρω αιτήματα για γραμμές swap.

Η αβεβαιότητα αυξάνεται απότομα και θα παραμείνει υψηλή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόβλεψη της πιθανής έκτασης και διάρκειας της επικείμενης ύφεσης και της επακόλουθης ανάκαμψης.
Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος χαμηλός, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.
Όσον αφορά το μέλλον, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα.

Τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Στο πλαίσιο μιας πολύ πιο αδύναμης οικονομικής προοπτικής για τη ζώνη του ευρώ καθώς και της επιδείνωσης και των πιο κατακερματισμένων χρηματοοικονομικών συνθηκών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τολμηρή και αποφασιστική πολιτική δράση τον Μάρτιο για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του σοκ του κορωνοϊού για να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ και τη σταθερότητα των τιμών.
Προκειμένου να αποφευχθεί η σύσφιξη και η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, αυξήσαμε σημαντικά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μας.
Αναβαθμίσαμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP), ένα νέο πρόγραμμα προσωρινής αγοράς περιουσιακών στοιχείων για κινητές αξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Συνολικά, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα προσθέσουν συνολικό ποσό 1,1 τρισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό μας έως τα τέλη του 2020.
Επίσης, επεκτείναμε το εύρος των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικού τομέα για να συμπεριλάβουμε μη χρηματοοικονομικούς εμπορικούς τίτλους.
Επιπλέον, οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα πραγματοποιούνται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας έτσι την κατανομή των αγορών να διαφέρει με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και των δικαιοδοσιών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στους τομείς και περιοχές που τη χρειάζονται περισσότερο.
Για την προστασία της συνεχιζόμενης ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, θα ισχύουν πολύ πιο ευνοϊκοί όροι για όλες τις πράξεις TLTRO III που εκκρεμούν μεταξύ Ιουνίου 2020 έως Ιουνίου 2021.
Συγκεκριμένα, αυτό θα ωφελήσει το δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Έχουμε επίσης εισαγάγει πρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO) για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό θα υποστηρίξει τις τράπεζες στην τρέχουσα φάση της αυξημένης αβεβαιότητας.
Τέλος, έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα εξασφάλισης για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ασφάλεια για να συμμετάσχουν στις πράξεις ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.
Αυξήσαμε την ανοχή κινδύνου για να υποστηρίξουμε τραπεζική χρηματοδότηση έναντι δανείων προς εταιρείες και νοικοκυριά.
Αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση της χρήσης πιστωτικών απαιτήσεων ως εγγύηση και μέσω μιας γενικής μείωσης των περικοπών αποτίμησης ασφάλειας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ σε αυτήν την κρίση.
Είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους, όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται.
Θα διερευνήσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα για να στηρίξει την οικονομία μέσω αυτού του σοκ.

Εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ

Χάρη στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν πλέον πιο ισχυρές θέσεις κεφαλαίων και ρευστότητας από ό, τι το 2008, με επαρκή ικανότητα να απορροφήσουν απώλειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την κρίση.
Μαζί με τις εθνικές αρχές, έχουμε λάβει επίσης εποπτικά και μακροπροληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ να απορροφά τις ζημίες και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στην πραγματική οικονομία.
Η δυνατότητα λειτουργίας κάτω από το επίπεδο του κεφαλαίου που καθορίζεται από την καθοδήγηση του πυλώνα 2, καθώς και η άμεση εφαρμογή κανόνων σχετικά με τη σύνθεση των απαιτήσεων του πυλώνα 2 σύμφωνα με τη νέα οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων V, θα παρέχει απαλλαγή κεφαλαίου ύψους 120 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει τράπεζες τη χρηματοδότηση δανείων σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες.
Μέσω της απελευθέρωσης αντικυκλικών κεφαλαιακών αποθεμάτων, συστημικών κινδύνων και προσωρινών αποθεμάτων για συστημικά σημαντικά ιδρύματα, τα μακροπροληπτικά μέτρα συνεισφέρουν επιπλέον 22 δισ. ευρώ κεφαλαίου.
Προτείναμε επίσης οι τράπεζες να μην πληρώνουν μερίσματα ούτε να αγοράζουν μετοχές τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, μια κίνηση που θα διατηρούσε κεφάλαιο περίπου 30 δισ. ευρώ.
Τα τρέχοντα μέτρα συνεπάγονται τη χρήση της ευελιξίας που είναι ενσωματωμένη στο υπάρχον πλαίσιο προκειμένου να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τα πρότυπα της Βασιλείας σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.
Σε καμία περίπτωση δεν παρακολουθούμε την πρόοδο στην ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου που έχει σημειωθεί μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση.
Όσον αφορά τις μελλοντικές δράσεις, η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις – επίσης από μακροπροληπτική προοπτική – και αξιολογεί την ανάγκη για πρόσθετα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω απελευθέρωσης buffer ή μέτρων για την υποστήριξη της χρηστικότητάς τους.
Συνεχίζουμε επίσης να παρακολουθούμε στενά τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιμετώπισαν σημαντικές εκροές από το ξέσπασμα της αστάθειας της αγοράς, αλλά οι πρόσφατες πολιτικές δράσεις της ΕΚΤ συνέβαλαν στη βελτίωση των συνθηκών.
Ειδικότερα, μετά την απόφασή μας να επεκτείνουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα σε μη χρηματοοικονομικά εμπορικά χαρτιά, προήλθαν εκροές από κεφάλαια της χρηματαγοράς της ζώνης του ευρώ.
Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της επέκτασης των μακροπροληπτικών πλαισίων πέραν της τραπεζικής μεσοπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα