Κυβέρνηση: “Μαστίγιο” με “σκάνδαλα” από το παρελθόν και “Καρότο” με αναδρομικά, ασφαλιστικές εισφορές, παροχές

Μαστίγιο στην αντιπολίτευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με “σκάνδαλα” του παρελθόντος στη Βουλή και τους ανακριτές σε πρώτο πλάνο και …καρότο στην κοινωνία με την κατάθεση και ψήφιση των οικονομικών μέτρων της θετικής ατζέντας Τσίπρα.

Αυτό είναι το σκηνικό που στήνεται για αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση

να προχωρεί σε καταγγελίες και να προσπαθεί να το κάψει. Πάντως, οι υπερβολές από τη μία αλλά και από την άλλη πλευρά, μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν ενισχύουν, σε μια εποχή μάλιστα που το …φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται καθαρά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΤΟ …ΜΑΣΤΙΓΙΟ

-Το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τις ευθύνες των 5 υπουργών Υγείας παραδίδεται στον εισαγγελέα, τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου μιλάνε για “σκαμνί”, για στοιχειοθέτηση και ποινικών ευθυνών και για παραπομπές. Στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα τμηματικά τα συμπεράσματα που βγήκαν με τους βουλευτές της πλειοψηφίας

Τρίτη 6 Νοεμβρίου “Ερρίκος Ντυνάν”Πέμπτη 8 Νοεμβρίου “αρθροσκοπήσεις”Δευτέρα 12 Νοεμβρίου “ΚΕΕΛΠΝΟ”Τρίτη 20 Νοεμβρίου “φαρμακευτική δαπάνη”

-Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis επανέρχεται …δριμύτερο. Πληροφορίες μιλούν για δωρολήπτες πολιτικούς και για στοιχεία των ερευνών που θα συγκλονίσουν.

– Ο νέος φάκελος που έχει φτάσει στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου από την δικαιοσύνη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου “S” με αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας οδηγεί σε νέα προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο φιλοκυβερνητικός τύπος επιτίθεται και βάζει στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη., βοηθούσης και μερίδας του προσκείμενου στη ΝΔ τύπου που απηχεί (υποτίθεται) τις απόψεις των καραμανλικών.

Επωδός: Το παλιό πολιτικό σύστημα τα “έφαγε”, η κυβέρνηση τιμωρεί όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι και …πετάει από το τραπέζι κάποια ψίχουλα, που της επέτρεψαν να πετάξει, οι πανταχού παρόντες δανειστές.

ΤΟ…ΚΑΡΟΤΟ

-Το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου, είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που προβάλει η κυβέρνηση. Θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι θα αλλάξουν άποψη για αυτήν, παρά την ανέχεια τους, επειδή απλά, δεν θα πάρει ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις.

-Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στα τέλη του χρόνου οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα δουν στους λογαριασμούς τους να μοιράζονται τα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται.

Οι αλλαγές είναι έτοιμες και στη φορολογία των επιχειρήσεων όπου ο φόρος θα ελαττωθείσε βάθος τετραετίας κατά 4 μονάδες, από το 29% στο 25%.

Στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο και ο ΕΝΦΙΑ. Θα προβλέπεται σταδιακή μείωσή του για περιουσίες έως 150.000 ευρώ. Το 2019 η μείωση θα είναι 10% και το 2020 20%

Στην θετική ατζέντα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης θα μειωθεί από το 20% στο 13,3% και για τους αγρότες από 18% που είναι σήμερα στο 12%. Η εισφορά επικουρικής ασφάλισης των επιστημόνων κλειδώνει για όλους στα 64,5 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών, επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους έως 200 ευρώ, 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 προσλήψεις καθηγητών στα Ειδικά σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα