ΚΥΠΡΟΣ: Σάλος με τον «αφανή» διορισμό του Λ. Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας

12:35 6/6/2013 - Πηγή: BankWars

Στις 20 φεβρουαρίου, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση Χριστόφια διόρισε ως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) τον Λάμπρο Καϊκίτη, του οποίου όμως το όνομα δεν είχε ανακοινωθεί και ο ίδιος δεν είχε εμφανισθεί σε συνεδρία ή έστω στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Το θέμα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού κυπριακού Τύπου, αποκαλύφθηκε προχθές, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, παρέθεσε ανεπίσημο γεύμα γνωριμίας στα τρία νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Μιχάλη Σπανό και Στέλιο Κοιλιάρη, και τους σύστησε ως μέλος του συμβουλίου και τον Λάμπρο Καϊκίτη, για τον οποίο τους είπε ότι διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ης Φεβρουαρίου 2013, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, πρότεινε τον διορισμό του Λάμπρου Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο διορισμός δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ως πρόταση του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι όχι μόνο δεν έκανε τέτοια πρόταση, αλλά ούτε έχει ιδέα για τέτοιον διορισμό, ούτε και συμμετείχε στα Υπουργικά Συμβούλια στις 20 και 22 Φεβρουαρίου.

«Το όνομα του Λάμπρου Καϊκίτη δεν μου θυμίζει τίποτα. Τέτοια υπόθεση δεν ήρθε σε γνώση μου. Δεν γνωρίζω τον κ. Καϊκίτη και δεν ενημερώθηκα. Ούτε έκανα κάποια συζήτηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Τον κ. Σιαρλή, ο οποίος απουσίαζε από τα Υπουργικά Συμβούλια στις 20 και 22 Φεβρουαρίου, αναπληρούσε ο τέως υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο οποίος -όπως σημειώνεται στις εφημερίδες- επίσης δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Τράπεζα δεν έχει εμπλοκή στους διορισμούς του Διοικητικού της Συμβουλίου. Αυτό, υπέδειξε, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, ο διορισμός μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας προϋποθέτει διαδικασία, η οποία δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, είπε, εκκρεμεί η αποστολή επιστολής του υπουργείου Οικονομικών προς γνωστοποίηση του διορισμού, στοιχείο απαραίτητο για τον διορισμό. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει ενδελεχώς τι προβλέπει η νομοθεσία, καθώς θεωρεί ότι αυτός ο διορισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν εντοπίστηκαν πουθενά οι απαραίτητες αιτιολογήσεις, ούτε στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα