Κύπρος: Παρούσα στο αυριανό Eurogroup και η Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραστεί αύριο στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης κατά την οποία μπορεί να ολοκληρωθεί το σχέδιο διεθνούς βοήθειας προς την Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

“Η γενική διευθύντρια θα παραστεί στη σύνοδο της Ευρωομάδας αύριο στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της Κύπρου”,

δήλωσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ιδρύματος, στην Ουάσινγκτον.

Η Κύπρος, η οικονομία της οποίας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από τον τραπεζικό της τομέα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες για ένα σχέδιο διάσωσης με την τρόικα των διεθνών δανειστών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Χωρίς να κάνει “εικασίες” σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι “κοινός στόχος” της τρόικας είναι να βρεθεί μια “μόνιμη λύση” για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, με χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο και επίσης εξασφαλίζοντας τη “βιωσιμότητα” του χρέους.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι έχει ανάγκη περίπου 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της, κάτι το οποίο θα αυξήσει αυτόματα το χρέος της πάνω από το 140%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί το ΔΝΤ και πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ.

Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο παροχής βοήθειας, η Κύπρος θα γίνει η τέταρτη χώρα στην ευρωζώνη που “διασώζεται” από την τρόικα, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα