EUROGROUP: Χωρίς απόφαση για την Κύπρο – Προς νέα συνεδρίαση εντός του Μαρτίου;

18:02 3/3/2013 - Πηγή: BankWars

(upd)Χωρίς οριστική απόφαση για την Κύπρο έληξε η συζήτηση του Eurogroup, όπως άλλωσετ αναμενόταν.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι πιθανή η διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup για την Κύπρο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, συμφωνία για την κυπριακή διάσωση εντός του Μαρτίου, επιδιώκει το Eurogroup, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γεροέν Ντισελμπλόεμ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι προειδοποιούν ότι πρώτα πρέπει να παταχθεί

το ξέπλυμα χρήματος.

Η βοήθεια προς την Κύπρο θα εξαρτηθεί από τους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των εταίρων της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαμήνυσε ότι πρέπει να διασωθεί η Κύπρος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, το ζήτημα της Κύπρου τίθεται επί τάπητος σήμερα στο πρώτο Eurogroup μετά τις προεδρικές εκλογές και τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στη μεγαλόνησο. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας.

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της Λευκωσίας, για συμφωνία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη να δηλώνει ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους: α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, και β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόϊκα.

Ο κ. Σαρρής από την πλευρά του σημείωσε ότι θα προσκομίσει στη Σύνοδο, νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

Η στάση της Γερμανίας

Η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αμυντική στάση, εμμένοντας στην γραμμή που θέλει προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για βοήθεια στην Λευκωσία να δρομολογηθούν αλλαγές στη χώρα.

Σε συνέντευξή του προς το κυριακάτικο φύλλο της Tagesspiegel o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα βιαστούν κατά τη συνάντησή τους να αποφασίσουν σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου. «Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», τονίζει ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «οι κυπριακές τράπεζες είναι υπέρογκες σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας» και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Κριτική Όλι Ρεν και προειδοποίηση στη Γερμανία

Για τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Κύπρος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποίησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ασκώντας παράλληλα κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της χώρας.

«Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία», επισήμανε ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προσθέτοντας: «Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η υπόσχεση των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την ενότητα της νομισματικής ένωσης είχε καθησυχαστική επίδραση στις αγορές και γι’ αυτό, όπως ανέφερε, «δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε αυτή την επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο κ. Ρεν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το μήνυμα που δόθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας.

«Ενώπιον ενός μέσου όρου χρέους στο 90% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βλέπω περιθώριο να εγκαταλείψουμε τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Δεν λύνουμε τα προβλήματα ανάπτυξης προσθέτοντας νέα χρέη στα ήδη υπάρχοντα», υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα