ΚΥΠΡΟΣ-Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ “ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα, ξεκινά το μαραθώνιο συναντήσεων μέχρι την έναρξη του Eurogroup στις 19.00 σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση υπό την απειλή χρεοκοπίας. Πριν το Eurogroup ο Ν. Αναστασιάδης θα γευματίσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γιέρουμ Ντάιζελμπλουμ, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το ΔΝΤ

έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας αφού ζητά η Τράπεζα Κύπρου να καλύψει το χρέος των 9 δισ που έχει η Λαϊκή στον ELA.«Αγκάθι» στην ουρά της συμφωνίας είναι αξίωση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τρ. Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαικής Τράπεζας. Η Τρ. Κύπρου αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τρ. Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ ευρώ που είχε συνάψει η Λαική Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως έχει διαρρεύσει, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των €100 χιλ.

Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Κύπρου, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα