ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ …ΠΗΓΑΝ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – Οι Έλληνες εφοπλιστές έφυγαν νωρίς…

Πολλά λέγονται και γράφονται για τις καταθέσεις των Ρώσων μεγιστάνων στην Κύπρο. Ναι, υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις, αλλά εδώ και πολύ καιρό, τα πολύ μεγάλα πακέτα βρίσκονται παρκαρισμένα στο Λουξεμβούργο. Τυχαία νομίζετε πως είναι η σημερινή «έκρηξη» του υπουργού Εξωτερικών της χώρας; Τυχαίο είναι που ο Λουξεμβούργιος κ. Γιούνκερ μίλησε τόσο σκληρά εναντίν των Γερμανών για τη συμπεριφορά τους στην Κύπρο;

- Όσον αφορά τους άλλους που έφυγαν νωρίς, μεταξύ αυτών είναι Έλληνες εφοπλιστές, όπως αποκάλυψε στέλεχος

της Νορβηγικής τράπεζας DNB .

Ο Harald Serck-Hanssen δήλωσε πως πριν από την κρίση που ξέσπασε στην μεγαλόνησο η DNB είχε εισροές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο.

- Με ειδικές μεταφορές για «ανθρωπιστικούς λόγους» και άλλες τεχνικές έχει ήδη ξεκινήσει η φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters. Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι όλες αυτές τις ημέρες που οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές, κεφάλαια έφευγαν από τη χώρα, ακόμη και πριν το πολύκροτο «όχι» της κυπριακής βουλής στο Eurogroup.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ζήτησε περισσότερα χαρτονομίσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ότι χρειαζόταν για να καλυφθούν οι αναλήψεις που είχαν αναφερθεί στη Φρανκφούρτη» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει «Το ποσό που ανέφεραν οι Κύπριοι σε καθημερινή βάση ήταν πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα».

Το Reuters αναφέρει πως ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο. Οι δύο μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου, έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο που όλες αυτές τις ημέρες ήταν ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, η ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν ανοιχτή όλες αυτές τις ημέρες χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων.

Σε επιχειρήσεις που είχαν margin calls, δόθηκε πρόσβαση σε τραπεζικές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν τη φορολογία . Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για μεταφορές κεφαλαίων για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων.

Keywords
Αναζητήσεις
οι ρωσσοι στο λουξεμβουργο
Τυχαία Θέματα