Κύπρος: Καταδίκη του τέως μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου για επίθεση σε ανήλικη

Μια πρωτοφανή απόφαση για τα κυπριακά χρονικά έλαβε το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο έπειτα από εξέταση συγκεκριμένης υπόθεσης έκρινε ένοχο ανώτατο ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι δικαστικές Αρχές έκριναν ένοχο τον τέως μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η εν λόγω 58χρονη σήμερα ήταν

τότε 16 ετών.

Όπως κατέθεσε η γυναίκα πριν από λίγους μήνες, είχε επισκεφτεί πέντε φορές στο γραφείο του τον μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες τη γυναίκα, τη μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της.

Όσον αφορά τη γυναίκα, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που τη στιγμάτισε, γι’ αυτό και έκανε απόλυτα αποδεκτή τη θέση της.

Όσον αφορά τη στάση του μητροπολίτη ενώπιον του δικαστηρίου, η δικαστής τη χαρακτήρισε «απογοητευτική» αφού ήταν «υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του», όπως είπε. Για τον κατηγορούμενο, o οποίος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, η δικαστής ανέφερε ότι η μαρτυρία του στερείται πειστικότητας και ότι οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση. Στο θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση, ότι το δικαίωμα του τέως μητροπολίτη Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης επηρεάστηκε, διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπισή του έχουν πλέον αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε αβάσιμη γι’ αυτό και την απέρριψε.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ με πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης έως πεντε έτη.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής και αυτή θα καθοριστεί ακριβώς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται για το θέμα να συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα