ΚΥΠΡΟΣ: Έκδοση κεφαλαίου 1 δισ ευρώ από συνεργατισμό

10:18 7/5/2013 - Πηγή: BankWars

Σε έκδοση μετοχών για άντληση €1 δις προχωρεί ο συνεργατισμός για να ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση και να αποφύγει την ανακεφαλαιοποίηση του από τον μηχανισμό στήριξης.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Ομοσπονδίας Ανδρέας Μουσκάλλης δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι τα συνεργατικά ιδρύματα θα εκδώσουν ειδικές μετοχές στα μέλη, πελάτες και στο ευρύ κοινό.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, mε βάση την έκθεση της Pimco, τα συνεργατικά που συμμετείχαν

στο due diligence ενδέχεται να χρειαστούν €0,6 δις μέχρι το 2015 για να καλύψεις τις πιθανές ζημιές σε ακραίες μακροοικονομικές συνθήκες.

Μαζί με τα συνεργατικά που δεν συμμετείχαν στην άσκηση, υπολογίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπερνούν το €1 δις.

Για κάλυψη των αναγκών των συνεργατικών και της Ελληνικής Τράπεζας, υπάρχει πρόνοια για κεφαλαιακή στήριξη μέχρι €2,5 δις στο πακέτο της δανειακής σύμβασης.

Ο στόχος είναι να αντληθεί €1 δις ώστε να μην χρειαστούμε τη στήριξη από το μηχανισμό και να καλυφθούν οι ανάγκες από ίδιους πόρους, είπε ο κ. Μουσκάλλης.

«Αν δεν εισπραχθεί το ποσό τότε υπάρχει η πρόνοια στα €10 δις», είπε.

Παρά τα όσα έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο συνεργατισμός εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης των μελών και πελατών του, ανέφερε.

Ο κ. Μουσκάλλης είπε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των συνεργατικών, που είναι πρόνοια του μνημονίου.

Είπε ότι ο στόχος είναι να μην γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Αναφέρθηκε σε προσφορά γενικού σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης σε εθελοντική βάση.

Ανέφερε επίσης ότι με την αναδιοργάνωση του συνεργατισμού θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα χρειαστούν την απαραίτητη στελέχωση από το υφιστάμενο προσωπικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα