Κύπρος: Δεν εκβιαζόμαστε, δηλώνει ο Στεφάνου – Να μείνουν ήσυχοι οι καταθέτες

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία.

Αυτή τη θέση ξεκαθαρίσαμε με επιχειρήματα και δόθηκε γραπτώς προς το Eurogroup», σύμφωνα με το κυπριακό StockWatch.

Μετά τη συνεδρία του Eurogroup ο πρόεδρος και ολλανδός υπουργός οικονομικών Jeroen Dijsselbloem είπε ότι αποφασίστηκε όπως διοριστεί ιδιωτικός οίκος για να εξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή των νόμων κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο.

Μετά τη συνεδρία δεν εκδόθηκε οιαδήποτε ανακοίνωση.

«Στην Ευρώπη και διεθνώς, για την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες από εντεταλμένες Επιτροπές και Οργανισμούς», είπε σήμερα ο κ. Στεφάνου.

«Τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες, τις καταδικάζουμε και τις απορρίπτουμε. Είναι, τουλάχιστον, οξύμωρο, κάποιοι Ευρωπαίοι να μη εμπιστεύονται Επιτροπές εντεταλμένες, όπως είναι η MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία διενήργησε τέσσερεις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή τους η στάση καταδεικνύει κακοπιστία, καταδεικνύει ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και κακόβουλες προθέσεις σε βάρος της Κύπρου.

Η Κύπρος που είναι θύμα της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους δεν ζητά καμιά χάρη και καμία έκπτωση από τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ.

Αλλά η διαδικασία με ιδιωτική εταιρεία δεν προβλέπεται από την ΕΕ. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Αυτό, όμως, που επιχειρείται να γίνει σε βάρος της Κύπρου είναι απαράδεκτο, ακυρώνει την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να καθοδηγεί την Ευρώπη και αυτό το γεγονός μεγεθύνει τη δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών προς την ίδια την Ευρώπη.

Σε όσους επιχειρούν να εκβιάσουν την Κύπρο, απλώς θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, στη συζήτηση που έγινε στο προηγούμενο Eurogroup ήταν πολλοί αυτοί που έχουν επιχειρηματολογήσει για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι συστημική χώρα.

Αλλά μας απογοητεύει το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που ανάλογα με το ποια είναι η χώρα, επιλέγουν και το πώς θα προσεγγίσουν τις δικές τους πολιτικές ξεχνώντας ότι η ΕΕ στηρίζει τη δική της λειτουργία ή θα πρέπει να τη στηρίζει πάνω σε αρχές.

Μεγάλη φιλολογία αναπτύσσεται και για το θέμα του κουρέματος καταθέσεων. Θέλω και εδώ να ξεκαθαρίσω ότι τέτοιο θέμα δεν συζητείται. Τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό.

Καλώ τους καταθέτες, καλώ τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να είναι ήσυχοι ότι οι καταθέσεις τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα