ΚΥΠΡΟΣ: Απίστευτοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων – Θηλιά στην οικονομία!

Πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει σήμερα το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου, το ΠΔ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα έως 5.000 ευρώ (ανά

πρόσωπο για κάθε τράπεζα).

Υποχρεωτικός γίνεται (για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με έδρα την Κύπρο) ο επαναπατρισμός εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλων των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας.

Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, καθώς και για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη χώρα.

ΣΑΡΡΗΣ: Σε μια εβδομάδα θα επανεξεταστούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων

Μετά από επτά ημέρες θα επανεξετάσει το θέμα, δηλώνει στους Financial Times ο Μ. Σαρρής, ο οποίος συμπληρώνει ότι μπορεί ορισμένες τράπεζες να εξαιρεθούν.

«Πρόθεσή μας είναι να το περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» δήλωσε ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να σχηματίσουμε μία ομάδα λογικών μέτρων που θα είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να επιτρέψει τη λειτουργία της οικονομίας».

«Δεν έχει μεγάλο νόημα να επιβληθούν λεπτομερείς και αυστηροί περιορισμοί σε αυτές τις τράπεζες. Εάν τις μπλοκάρουμε θα σκοτώσουμε πραγματικά την οικονομία» δήλωσε ακόμη.

Bloomberg: O περιορισμός κίνησης κεφαλαίων στην Κύπρο ίσως κρατήσει χρόνια

Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής περί διατήρησης των περιορισμών για μερικές εβδομάδες. Όταν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας προσπάθησαν να σταματήσουν την εκροή χρημάτων από την οικονομία τους στις δεκαετίες του ΄80 και του ’90, αναγκάστηκαν να διατηρήσουν τα μέτρα σε ισχύ από έξι μήνες ως και δύο χρόνια.

Η δε Ισλανδία διατηρεί αυτούς τους περιορισμούς πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα