ΚΥΠΡΟΣ: Ακέραιες οι καταθέσεις – Δυσαρέσκεια για τον Κεντρικό τραπεζίτη Π.Δημητριάδη

00:01 7/3/2013 - Πηγή: BankWars

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχ.Σαρρής μετά την πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις, που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη

επιμένει στην θέση της ότι όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες -πολλοί εκ των οποίων είναι Ρώσοι και Βρετανοί- δεν πρέπει να θιγούν στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης των δημοσιονομικών της Κύπρου, ενώ εκπρόσωποι από την τρόικα των δανειστών ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη, νέα σειρά συναντήσεων στην Λευκωσία.

«Επαναλαμβάνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και για την ευρωζώνη», τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής.

«Δεν είναι θέματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και επομένως, κάθε αναφορά σε αυτά τα θέματα δεν είναι καθόλου βοηθητική».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Τη θέσπιση ειδικής έκτακτης εισφοράς επί των αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία για τη συμφωνία υπαγωγής σε πρόγραμμα στήριξης από διεθνείς δανειστές, που σύμφωνα με το Eurogroup, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε μια σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα