ΚΥΠΡΟΣ -ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μακρύς ο δρόμος της αξιοπιστίας – Έρευνα της RAI Consultants

Μακρύς είναι ο δρόμος ανάκτησης της αξιοπιστίας για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα της StockWatch με δείγμα 500 νοικοκυριά.

Η έρευνα, που είναι η πρώτη μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, δείχνει πως η αξιοπιστία των τραπεζών βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρισκόταν στις αρχές του έτους.


Η

έρευνα διεξήχθη το Νοέμβριο του 2013 μεταξύ 500 καταναλωτών, που ρωτήθηκαν κατά πόσον δέκα συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι αξιόπιστοι και αν θα τους σύστηναν. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 10.

Η μέση βαθμολογία που έλαβαν οι δέκα τράπεζες στο δείκτη αξιοπιστίας της StockWatch περιορίστηκε το Νοέμβριο στο 4,97 από τα δέκα, έναντι 5,25 το Μάιο και 5,00 το Φεβρουάριο.

Παρά την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τρ. Κύπρου εξακολουθεί να λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους καταναλωτές όσον αφορά την αξιοπιστία της καταγράφοντας ωστόσο μικρή βελτίωση σε σχέση με το Μάιο.

Η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου αυξήθηκε στο 4 από 3,60 το Μάιο. Για το πόσο αξιόπιστη είναι έλαβε 4,20 και για το πόσο θα συστηνόταν 3,80.

Σημαντική διαφοροποίηση προέκυψε στην περίπτωση δύο εκ των μεγάλων συνεργατικών που περιλήφθηκαν στην έρευνα, για τη ΣΠΕ Στροβόλου και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Το Ταμιευτήριο Λεμεσού έλαβε 5,35 από τα 10 και η ΣΠΕ Στροβόλου 5,00. Το Μάιο έλαβαν 6,10 και 5,90 αντίστοιχα

Η Ελληνική Τράπεζα έλαβε 5,40 από τα 10 έναντι 5,90 το Μάιο και βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των τραπεζών που περιλήφθηκαν στην έρευνα.

Παρά τη μικρή μείωση, η RCB Bank κατατάσσεται ως η τρίτη πιο αξιόπιστη τράπεζα μετά την Ελληνική και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού λαμβάνοντας 5,30 από τα δέκα.

Την τέταρτη θέση μοιράζονται η Alpha Bank και Πειραιώς με βαθμολογία 5,10.

Πιο χαμηλά στο δείκτη αξιοπιστίας μεταξύ των καταναλωτών είναι η USB Bank, η Eurobank και η CDB Bank.

Η έρευνα ήταν παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές με άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω. Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η έρευνα έγινε μεταξύ 16 και 19 Νοεμβρίου 2013 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants.

Το στατιστικό λάθος της έρευνας είναι +/-4,38%.

Πηγή: Stockwatch

Original article: ΚΥΠΡΟΣ -ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μακρύς ο δρόμος της αξιοπιστίας – Έρευνα της RAI Consultants.

Keywords
Τυχαία Θέματα