ΚΥΠΡΟΣ – ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ: Δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε το τραπεζικό σύστημα όσο μας ζητούν

Η κατάσταση στις κυπριακές τράπεζες είναι τόσο πιεστική που μία με δύο τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν με κεφάλαια όχι τους επόμενους μήνες αλλά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, αποκάλυψε ο σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας στο Σκάι ο κ. Πισσαρίδης παραδέχθηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει απευθύνει επίσημο αίτημα στην Αθήνα

για βοήθεια σε ότι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Συγκεκριμένα οι κυπριακές τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα να ενταχθούν στο ελληνικό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί με κάπου 2 δισ ευρώ η Λευκωσία την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να περικόψουν τη βοήθεια.

Μάλιστα ο κ. Πισσαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.

Ο καθηγητής του London School of Economics που τιμήθηκε με το Νόμπελ οικονομικών το 2010 και πλέον έχει αναλάβει επικεφαλής στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια για τις κυπριακές τράπεζες, προσδιορίζοντας τα κάπου στα 6 δισ . “Άλλα 6 δισ ευρώ περίπου θα χρειαστούν για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων”, είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρήματα για τις τράπεζες πρέπει να έχουν δοθεί ως το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε ο ίδιος, ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτές μάλιστα συμπεριέλαβε και τις συζητήσεις που γίνονται με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ελλάδα ώστε να συμβάλουν στο πακέτο διάσωσης.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συρρικνωθεί στο μ.ο. της Ευρώπης, δλδ το ενεργητικό του να είναι 3,5 φορές το ΑΕΠ, από 7 που είναι σήμερα, αφού κάτι τέτοιο θα “κατέστρεφε” το σύνολο της οικονομίας. Και αυτό καθώς δεν υπάρχει τίποτα σήμερα ικανό να αναπληρώσει ένα τόσο μεγάλο κενό που θα δημιουργηθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι υπό διερεύνηση αρκετά πεδία προς ανάπτυξης, όπως πχ η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα της Λεμεσού και η προσφορά πολλαπλών υπηρεσιών, ωστόσο το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί.

Σε ότι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ο κ. Πισσαρίδης αποκάλυψε ότι η τρόικα δεν έχει δεχθεί τα πιθανά εισοδήματα που μπορεί να έχει η Κύπρος απ’ αυτά καθώς θέτει μία σειρά από ερωτήματα όπως πότε θα είναι αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα, με ποιές εταιρείες θα γίνει η αξιοποίηση, τί υποδομές θα χρειαστούν και πως θα γίνει η διάθεση. “Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες όσον αφορά τα κοιτάσματα, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η απειλή της Τουρκίας”, είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές, τόνισε ότι η Λευκωσία θα δεχθεί την πρόταση της τρόικα για αύξηση του συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 12,5%, από 10% που είναι σήμερα, αρκεί όμως να υπάρχει μία εγγύηση ότι αυτός δεν θα αλλάξει ξανά σε βάθος τουλάχιστον 10 ετών. Και αυτό καθώς η Λευκωσία θέλει να έχει σταθερό φορολογικό σύστημα που δεν θα αποτρέπει ή δεν θα διώξει επενδύσεις.

“Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μνημόνιο απ’ αυτό που τώρα μας προσφέρουν”, κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα