ΚΥΠΡΟΣ – ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Δημόσιο χρέος 2,5 δισ. «κληρονόμησε» ο Αναστασιάδης – Τι έγινε στο Eurogroup

Δημόσιο χρέος 2,5 δισ. ευρώ παρέλαβε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕΜΠΕ από έγκυρη κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πριν από την δραματική συνεδρίαση του Εurogroup, που πήρε την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Έτσι εξηγείται και η στάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, του προέδρου Αναστασιάδη να δεχθεί κατ΄αρχήν την συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε στο Εurogroup, θα ήταν υπό την αίρεση της κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε σε έντονο ύφος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Η σκληρή στάση Γερμανίας και ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί υπέρ του «κουρέματος» και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι μικρές χώρες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς την Κύπρο, αλλά παράλληλα και «τον φόβο τους για τους μεγάλους».

Η Λευκωσία είχε ουσιαστικά ενώπιών της δύο επιλογές, με πρώτη να αναληφθεί εξ’ ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και με δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την ΕΕ. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Μόσχα είναι απρόθυμη να βοηθήσει, αν προηγουμένως δεν σταθεροποιηθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης η κυπριακή οικονομία.

Για τη Λευκωσία είναι σαφές ότι η τρόικα, της οποίας κλιμάκιο βρίσκεται στην Κύπρο, τηρεί άτεγκτη στάση, με γραμμή από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Για την εμμονή της στο κούρεμα, η Γερμανία επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την κατάσταση στη Κύπρο και για να σωθούν οι καταθέσεις των Ρώσων, πολλές από τις οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι αμφιβόλου προέλευσης.

Το Εurogroup και η τρόικα επιμένουν σε λύση μέχρι αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα, ωστόσο η Κυπριακή Βουλή συζητούσε μέχρι το μεσημέρι σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας .

Keywords
Τυχαία Θέματα