ΚΥΠΡΟΣ – ΧΡΕΟΣ: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι – Τι παίζεται στο Eurogroup – Οι επαφές Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ασκεί πιέσεις για μια τελική συμφωνία με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση στην αυριανή συνεδρία του Eurogroup.

Όμως, τονίζεται, αρκετοί συμμετέχοντες προειδοποίησαν ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν

για την Κύπρο με βαθιές διαφορές να παραμένουν ανάμεσα στους υπέρμαχους των πακέτων διάσωσης στα πρότυπα των άλλων πακέτων διάσωσης στην ευρωζώνη και στους υποστηρικτές πιο ριζοσπαστικού σχεδίου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες, ανέφερε στους FT ότι τις τελευταίες 3-4 μέρες έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο ότι «κάθε μείζον ζήτημα της πολιτικής θα πρέπει να – ή μπορεί να – διακανονιστεί ως μέρος ενός συνολικού πακέτου».

Όπως τονίζεται, οι διαφορές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο πόσο γρήγορα η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το χρέος της σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο. Χωρίς τη μείωση του κόστους του πακέτου από τα €17 δισ., το χρέος της Κύπρου θα φτάσει στο 145% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Οι υπέρμαχοι πιο ριζοσπαστικού σχεδίου – το οποίο θα περιλαμβάνει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος χρειάζεται περίπου €10 δισ. σε νέα κεφάλαια – ζητούν να μειωθεί το κυπριακό χρέος στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 στο τέλος της τριετούς διάσωσης. Άλλοι ζητούν μια πιο σταδιακή πορεία, η οποία θα μειώσει το χρέος της Κύπρου στο 100% μέχρι το 2020.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ευνοεί σκληρότερη δράση και έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από μια γερμανική ομάδα υπό την ηγεσία των βόρειων χωρών της ευρωζώνης.

Επαφές Αναστασιάδη

Μπαράζ επαφών με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των 27.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Θα παραστεί επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί ιδιαιτέρως με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Το απόγευμα θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 και το βράδυ στη Σύνοδο των ηγετών κρατών μελών της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη συζήτηση του κυπριακού μνημονίου στην Έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα