ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη – ΟΗΕ: Υπάρχει πρόοδος – Αντιδράσεις στην Κύπρο για το εδαφικό

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη το πρώτο μέρος της Διάσκεψης για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η διάσκεψη θα συνεχιστεί στις 19:00 το απόγευμα, αλλά και αύριο Παρασκευή, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να τονίζει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ, καθώς και η βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι.

Ωστόσο ήδη έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό.

Να σημεριωθεί ότι κατά την παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι συμμετέχει στη διάσκεψη και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στη διάσκεψη την Ε.Ε. εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μ. Μογκερίνι. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε χάρτη με ποσοστό 29,2% και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση που ανέλαβε, φύλαξε όμως το διαπραγματευτικό χαρτί της Μόρφου.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε τον χάρτη που ζητούσε, χωρίς να δώσει την εκ περιτροπής προεδρία.

Αντόνιο Γκουτέρες: Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται υπομονή

Είχαμε ένα εποικοδομητικό διάλογο και μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε τις πολύ σημαντικές προόδους που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση αλλά μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μια μοναδική ατζέντα για τη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Ν. Κοτζιάς – Γενεύη: Παρωχημένο το καθεστώς εγγυήσεων, να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Αναστασιάδη για το εδαφικό

11:20 Συνάντηση Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

11:01 Συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά

Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).

09:15

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Το χθεσινό ρεπορτάζ

Κατατέθηκαν στη Γενεύη οι χάρτες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις εδαφικές αναπροσαρμογές στη Κύπρο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι χάρτες είναι εντός των πλαισίων που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν, δηλαδή μεταξύ 28.2% έως 29,2% ως έδαφος που θα ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους (Το ψευδοκράτος σήμερα κατέχει το 37% των εδαφών).

Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του. Ο κ.Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον Τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το site του Μιχάλη Ιγνατίου, η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά. Είναι φανερό ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ότι δεν περιλαμβάνεται στον τουρκικό χάρτη, η Μόρφου θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πάρε-δώσε με την εκ περιτροπής προεδρία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης την Πέμπτη (12.15 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο. Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΕ αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί. `

Οπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών. Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα