Κυπριακή Οικονομία: Παράθυρο Ντράγκι για QE και ELA

09:16 5/3/2015 - Πηγή: BankWars

Προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, έδωσε η συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Ντράγκι, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί

σημαντική πρόοδος στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Λευκωσίας, τα οποία , τόνισε, «πρέπει να τύχουν σεβασμού από όλη την Ευρώπη».

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, λέγοντας πως η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε €7,4 δισ. και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Την πρόθεση της ΕΚΤ, αναφέρουν οι πηγές του προεδρικού, έθεσε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα το οποίο παλαιότερα είχε θέσει η κυπριακή κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχαν οι δύο στη Φραγκφούρτη.

Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν φωνές, όπως του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται σε βραχυπρόθεσμο βάση και σε φερέγγυες τράπεζες.

Στην ομιλία του πριν το δείπνο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ντράγκι δεν έκανε αναφορά στον ELA. Μίλησε όμως για την τροχιά εξόδου της Κύπρου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πριν το 2016, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στην προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (quantitative easing, QE), τονίζοντας ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του μνημονίου έγκαιρα.

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει κυπριακά ομόλογα μέχρι €0,5 δισ., συμβάλλοντας στη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες, που είναι σήμερα οι κάτοχοι των ομολόγων, αλλά και στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Για να μπορεί να συμμετέχει, όμως, θα πρέπει να έχει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι πολύ σύντομα θα περάσει από τη βουλή ο νόμος για τις εκποιήσεις σε συνδυασμό με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε να αξιολογηθεί θετικά το πρόγραμμα και να συμμετέχει η Κύπρος στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση, δεδομένου ότι ψηφιστεί η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, πως μέχρι μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα