Κρατούμενοι θα εκτίουν την ποινή τους από το σπίτι με …”βραχιολάκι”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, δηλαδή να αποφυλακίζονται με την προϋπόθεση να φορούν το ηλεκτρονικό “βραχιολάκι” και να παραμένουν σε συγκεκριμένο χώρο. Με κόστος κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ, υπόδικοι, κατάδικοι, και κρατούμενοι

σε άδεια θα μπορούν πλέον να εκτίουν την ποινή τους από το σπίτι.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα δοθεί ανάσα και στις φυλακές της χώρας. Με χωρητικότητα για 9.600 κρατούμενους, σήμερα έχουν 12.900 φυλακισμένους, ενώ υπάρχουν και περίπου 1.400 που παραμένουν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων για διάστημα τριών ή ακόμη και πέντε μηνών καθώς δεν χωράνε να μεταφερθούν σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Δικαίωμα στο “βραχιολάκι” θα έχουν οι υπόδικοι, κατάδικοι που έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους όσοι εξέρχονται με άδειες, καθώς και ισοβίτες μετά το 14ο έτος κράτησής τους και ανήλικοι μετά την έκτιση του 1/3 της ποινής. Αρμόδιο για να αποφασίσει εάν κάποιος θα φορέσει το “βραχιολάκι” ή όχι είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου όπου εκτίνει την ποινή του. Για την απόφαση λαμβάνεται υπόψη και η διαγωγή του κατάδικου. Το κόστος για να αποκτήσει κάποιος τη συσκευή καλύπτεται από τον ίδιο, αλλά σε περίπτωση που δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθεί από το δημόσιο.

Σε όσους αποφυλακιστούν με το “βραχιολάκι” επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός και είναι υποχρεωμένοι να μη βγαίνουν από το κτίριο που έχουν δηλώσει ως τόπο διαμονής ή κατοικίας τους. Μόνες εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούν να βρίσκονται εκτός του κτιρίου σε προκαθορισμένες πάντα ώρες αποτελούν λόγοι:

- Εργασίας
- Εκπαίδευσης
- Επαγγελματικής κατάρτισης
- Συμμετοχής σε προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ
- Εκπλήρωσης υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί από το δικαστήριο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα