Κορονοϊός: 264 νέα κρούσματα, 91 Αττική, 51 Θεσ/νίκη – 2 θάνατοι – Διασωληνωμένοι δύο ανήλικοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (22/08) 264 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα 29 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο91 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή  συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας2 στην Π.Ε. Αργολίδας4 στην  Π.Ε. Αχαϊας5 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου1 από Π.Ε. Έβρου1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας5 στην Π.Ε. Ημαθίας3 στην Π.Ε. Ηρακλείου1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων1 στην Π.Ε. Καβάλας10 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή4 στην Π.Ε. Καστοριάς1 στην Π.Ε. Κέρκυρας1 στην Π.Ε. Κιλκίς5 στην Π.Ε. Κοζάνης2 στην  Π.Ε. Κορίνθου11 στην Π.Ε. Κυκλάδων3 στην Π.Ε. Λάρισας2 στην Π.Ε. Λέσβου7 στην Π.Ε. Μαγνησίας4 στην Π.Ε. Ξάνθης3 στην Π.Ε. Πέλλας1 στην Π.Ε. Πιερίας1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου2 στην Π.Ε. Σερρών1 στην Π.Ε. Τρικάλων3 στην Π.Ε. Φλώρινας1 στην Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής5 στην Π.Ε. Χανίων-1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

-31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, μεταξύ αυτών και δύο ανήλικοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

-143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν ακόμα δύο θάνατοι με τους συνολικούς θανάτους στη χώρα να ανέρχονται σε 240. 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΥΨΑΣ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Νωρίτερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας υποστήριξε, μιλώντας στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 104,6» ότι καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου του δείκτη για τον κορωνοϊό R0, η οποία υπολογίζεται ότι σημειώθηκε περί τις 20 Ιουλίου.
Ο καθηγητής  χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων -που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα.

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σύψας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πληθυσμός θα συμμορφωθεί στα μέτρα, δίχως… παρεκτροπές, και ότι δεν θα χρειαστεί «να δούμε εικόνες Ιταλίας» για να πειστούμε για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα