Κόντρες στη Βουλή – ΝΔ: Ειδικό δικαστήριο για το «σκάνδαλο» ΔΕΠΑ

Με ειδικό δικαστήριο απειλεί η ΝΔ του υπουργούς της κυβέρνησης που σχετίζονται με τον φάκελο ΔΕΠΑΛαυρεντιάδη χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «καραμπινάτο σκάνδαλο».

Το κατηγορώ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης είναι σφοδρό.

Και αφού πρώτα ο Κωστής Χατζηδάκης, αναλύοντας τα γεγονότα,

μίλησε όχι για εικαζόμενο αλλά για καραμπινάτο σκάνδαλο, ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης που χωρίς περιστροφές προειδοποίησε τους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι η υπόθεση ΔΕΠΑ θα τους παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο.

Αφού λοιπόν πρώτα επιδοκίμασε την ηρεμία του Γιώργου Σταθάκη, διαμήνυσε ότι είναι αδύνατον το σκάνδαλο αυτό να μην φτάσει στο ειδικό δικαστήριο.

«Για την Νοβάρτις με τρείς ψευδομάρτυρες λέγατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στην Δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ ο οποίος λέει ότι εκτελούσα οδηγίες και εντολές των αρμόδιων υπουργών. Έτσι όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες θα έρθει εδώ ο κ. Κιτσάκος να τα πει και μετά θα πάτε να απολογηθείτε στο ειδικό δικαστήριο» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης συνοψίζοντας «για αυτό θα πάτε φυλακή και θα σας κοπεί το γέλιο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ» για να πάρει το λόγο ο Μάκης Βορίδης ο οποίος απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα συμβούλεψε «Οργανωθείτε υπερασπιστικά»

Νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την υπόθεση. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ χρέη σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, τον Λαυρεντιάδη- με ανταλλαγή οικοπέδων τα οποία είχαν δεσμευθεί από την αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος αλλά και υπερτιμολογηθεί από την ΔΕΠΑ κατά 81 εκατομμύρια ευρώ από την αρχική τους τιμή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον Πετσίτη ο οποίος εκτός όλων των άλλων εμφανίζονταν ως φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ενός Κυπρίου δικηγόρου ο οποίος είναι κατά σύμπτωση διαχειριστής off shore εταιριών του Λαυρεντιάδη αλλά και συνεργάτης του Αρτεμίου με τον οποίο ο Νίκος Παππάς ταξίδεψε στην Βενεζουέλα.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Απαντώντας ο Γιώργος Σταθάκης έδωσε την δική του εκδοχή των γεγονότων.

Αφού πρώτα καλωσόρισε (με σκωπτική διάθεση) τους συναδέλφους της ΝΔ στο κόσμο των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ «διότι προφανώς ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κόσμος της SIEMENS, ο κόσμος της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται εδώ να μιλήσει για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑELFE (εταιρία Ελληνικών Λιπασμάτων συμφερόντων Λαυρεντιάδη) αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση.

Τονίζοντας ότι αν υπάρχει σκάνδαλο, ανήκει και στην ΝΔ διότι όπως υποστήριξε τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ εκτοξεύθηκαν κατά την διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι το χρέος των Ελληνικών Λιπασμάτων προς την ΔΕΠΑ ήταν το 2011, 40 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 έφτασε με τους τόκους τα 96 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτήρισε εκ νέου «φαντασιακό σκάνδαλο» το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων τονίζοντας ότι η ΔΕΠΑ γνώριζε εξ αρχής ότι τα οικόπεδα ήταν δεσμευμένα από την αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία εντολή από κανένα όργανο να προχωρήσει η ΔΕΠΑ στο σχέδιο αυτό.

Είπε επίσης ότι δεν θα ανοίξει διάλογο με τον κ. Κιτσάκο και τις καταγγελίες του, ενώ τόνισε ότι η απόλυση του από την ΔΕΠΑ δεν έγινε λόγω της ELFE αλλά διότι κρίθηκε ανεπαρκής ως προς τα καθήκοντα του.

Τέλος δήλωσε ότι ήταν απόφαση δικαστηρίου που δεν επέτρεψε στην ΔΕΠΑ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα.

Σε ότι αφορά τον Πετσίτη, ο υπουργός Ενέργειας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις καταγγελίες της ΝΔ.

Κατέβηκε από το βήμα χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Δραγασάκης παίρνοντας τον λόγο και απευθυνόμενος προς την ΝΔ ρωτούσε «κρίνετε σκόπιμο να συνεχίσουμε τη συζήτηση» θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι δεν υπάρχει θέμα.

Δραγασάκης: Μήπως σκέφτεται και εξορίες ο Άδωνις;

Στην κεντρική του τοποθέτηση ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει επερώτηση για το ζήτημα αυτό, καθώς όπως υποστήριξε, οι καταγγελίες της ΝΔ είναι βασισμένες σε ότι έχει πει ο Κιτσάκος.

«Αν δεν υπήρχε ο Κιτσάκος θα κάνατε αυτή την ερώτηση; Ασχολήθηκε ποτέ κανένας με τα χρέη της ELFE;» ανέφερε απευθυνόμενος προς την ΝΔ.

«Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο που να αφορά την κυβέρνηση αλλά υπάρχει ένα κουβάρι που αφορά την λειτουργία της εταιρίας Ελληνικών Λιπασμάτων» είπε και απευθυνόμενος εκ νέου στην ΝΔ διερωτήθηκε αν έχει γίνει ποτέ φορολογικός έλεγχος στην εταιρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν άφησε ασχολίαστες και τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης περί ειδικών δικαστηρίων «μήπως σκέφτεται και άλλα πράγματα για εξορίες; Ας βλέπει ο ελληνικός λαός πως βλέπουν κάποιοι την επάνοδο του στην εξουσία» είπε και κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιδιώκει να φτάσει στις εκλογές κατασκευάζοντας σκάνδαλα.

«Το θέμα είναι όμως ότι όποια πέτρα και αν σηκώσουμε υπάρχει πάντα θα βρούμε από κάτω κάποιον δικό σας» κατέληξε.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε πει ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος πάνω στον οποίο η ΝΔ στήριξε τις καταγγελίες της είναι κατηγορούμενος και η υπόθεση ελέγχεται από την Δικαιοσύνη. Καταλόγισε στην ΝΔ αντίφαση καθώς όπως είπε ο κ. Κιτσάκος είναι αξιόπιστος σε ότι αφορά τις καταγγελίες του, αναξιόπιστος όταν λέει ότι δεν υπάρχει ζήτημα απιστίας.

Όσο για τον Αλέκο Φλαμπουράρη ανέφερε ότι το δόγμα της ΝΔ είναι ότι επιδιώκει όχι μόνο να ακυρώσει την πολιτική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παρέμβει και στον ιδεολογικό του λόγο αλλά και στις προθέσεις του. «Ελπίζουμε να επανακαθορίσετε τη στάση σας για να πάμε στο τέλος του 2019 σε πιο ήρεμο περιβάλλον. Το ελπίζω αλλά δεν το βλέπω» υπογράμμισε.

Κανένας πάντως από τους υπουργούς της κυβέρνησης πλην του Γιώργου Σταθάκη που έκανε μια έμμεση αναφορά δεν είπε λέξη για τον Πετσίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα