Κόντρα Αθήνας – Γιούνκερ! – Το σπασμένο τηλέφωνο της ασυννενοησίας για τη συμφωνία

18:17 7/6/2015 - Πηγή: BankWars

Και ξαφνικά, κόντρα Ελλάδας – Γιούνκερ! Αν είχαμε έναν που τουλάχιστον μας άκουγε, πάμε να τον χάσουμε και αυτόν! Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7, που διεξάγεται στη Βαυαρία, διαψεύδει επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε χθες να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι “δεν δέχθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα που του έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός”, επισημαίνοντας ότι “ο κ. Τσίπρας

δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί και ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν ακόμα μια ελληνική αντιπρόταση”.

Η ελληνική πλευρά, σαφώς ενοχλημένη από το “άδειασμα” του κ.Γιούνκερ, απαντά ότι “για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή”, ότι κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του, ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και ότι βρίσκεται σε αναμονή για να δεχτεί τις παρατηρήσεις των θεσμών, ενώ έχει ήδη κλείσει το ραντεβού των τριών ηγετών, Τσίπρα – Ολάντ – Μέρκελ, για την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΦΙΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε στη συνέντευξη τύπου ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, «ήταν και παραμένει φίλος μου, αλλά για να διατηρηθεί αυτή η φιλία πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες» τονίζοντας παράλληλα πως θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ακόμη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή, παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο -«κάτι που δεν ισχύει», όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.

2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

3. Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στην πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

4. Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

5. Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία, αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

6. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα, αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣΚ

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουσκ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα «ηθική» συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι «ανήθικοι».

Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, είπε ο ίδιος, «δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία. Είναι επίσης πολιτική και ηθική».

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ – ΣΑΒΒΑΤΟ 6/6

Ο Γιούνκερ κάνει…πείσματα στον Αλέξη – Δεν του βγαίνει στο τηλέφωνο! – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας)

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο σημείο αυτό το Reuters τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο, τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε το «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση -όπως όφειλε να κάνει χθες- στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ήταν «προκλητική» καθώς και ότι με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στόχο να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας ισορρόπησε ανάμεσα στην αγανάκτηση και τη σιγουριά ότι μια συμφωνία είναι “πιο κοντά από ποτέ” για να μείνει η χώρα του στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παραθέτει ξανά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος τονίζει πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι «εν μέρει είναι θέατρο», αλλά «δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η παραφιλολογία συνεχίζεται, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά αλλά και να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξαιτίας της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή.

Αναφερόμενη στην πηγή της ΕΕ, που φέρεται να έδωσε τις παραπάνω πληροφορίες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση τονίζει χαρακτηριστικά πως μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και η κυβέρνηση αναμένει

Keywords
Τυχαία Θέματα