Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Ευρωζωνη, λένε βρετανικά ΜΜΕ

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Οπως λέει, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με την Ελλάδα να μπορεί να εφαρμόσει το 30% του προγράμματος αντι-λιτότητας. Επίσης λαμβάνει την ευελιξία στην εξισορρόπηση του τρέχοντος προϋπολογισμού της (όχι στο 4% του πλεονάσματος) και επιπλέον λαμβάνει μια παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι να μεταβεί σε νέα συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη σε μια προσπάθεια να χτιστεί μια συμφωνία. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ξανά μπροστά στο ίδιο εμπόδιο: μια συμμαχία της Γερμανίας με τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

ΒΒC

O οικονομικός αναλυτής του BBC Duncan Weldon, εκτιμά σε άρθρο του με τίτλο: «Η συμφωνία και τα ρίσκα» πως «Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι κοντά».

«Όσο περίεργο και αν φαίνεται, νομίζω πως η συμφωνία είναι κοντά» γράφει ο Duncan Weldon σημειώνοντας πως «θα βασιστεί (η συμφωνία) στο προσχέδιο Μοσκοβισί που διέρρευσε τη Δευτέρα. Η Ελλάδα θα καταπιεί λίγο την υπερηφάνεια της και θα ζητήσει παράταση. Η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα 4-6 μήνες χρηματοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί ένα μέρος από το μανιφέστο του και συνεχίζει να πορεύεται με ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ευρεία συμφωνία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές θα έχουν συμβιβαστεί. Υπάρχει, πάντως, και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο που μοιάζει με μικρή καταστροφή. Το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα και τον Μάρτιο η Ελλάδα ζητάει ένα νέο. Αυτό θα επιτρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά παράλληλα μπορεί να απαιτηθεί έλεγχος κεφαλαίων στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες».

Keywords
Τυχαία Θέματα