Κομισιόν: Ύφεση 8,7% στην Κύπρο φέτος και ανάκαμψη το 2015 – Πρωταθλήτρια ανάπτυξης η Βρετανία

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την κυπριακή οικονομία η Κομισιόν, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή της.

Η Κομισιόν «βλέπει» ύφεση 8,7% στην Κύπρο το τρέχον έτος, ενώ εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 3,9% το 2014.

«Το 2015 η ύφεση αναμένεται να οδεύει προς το τέλος της και να ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη εν μέσω ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης», σχολίασε στέλεχος της

Ε.Ε.

Πρωταθλήτρια ανάπτυξης φέτος και το 2014 η Μ. Βρετανία

Η Μ. Βρετανία θα είναι η οικονομία, μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης, που θα αναπτυχθεί ταχύτερα το τρέχον έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2013 -ρυθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 0,6% που ανέμενε στις προβλέψεις του Μαΐου.

Η Κομισιόν αναβάθμισε παράλληλα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2014 στο 2,2%, έναντι 1,7% προηγουμένως, ενώ προβλέπει πως η ανάπτυξη θα συνεχίσει να ανεβάζει ταχύτητα φτάνοντας το 2,4% το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, οι βελτιωμένες προβλέψεις για τη Μ. Βρετανία είναι αποτέλεσμα της ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά προς το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας του 2%. Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει πως η ανάπτυξη θα λάβει ώθηση από τις επιχειρήσεις που αρχίζουν να επενδύουν, καθώς αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στην πίστη και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα