Κομισιόν: Νέοι κανόνες σε διατραπεζικές προμήθειες και πληρωμές με πιστωτικές κάρτες

Νέους κανόνες για τις υπηρεσίες πληρωμών πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης και με με στόχο να να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά και να στηριχθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτικά, πρόκειται για δέσμη μέτρων στην οποία περιλαμβάνονται:

Μια νέα οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών («PSD2»).Μία πρόταση κανονισμού για τις διατραπεζικές προμήθειες που ισχύουν στις πληρωμές με κάρτα.

Η αναθεωρημένη οδηγία, μεταξύ άλλων:

διευκολύνει
και καθιστά ασφαλέστερη τη χρήση χαμηλού κόστους υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, περιλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής του νέες υπηρεσίες διενέργειας πληρωμών. αυξάνει τα δικαιώματα των καταναλωτών που πραγματοποιούν μεταφορές και εμβάσματα χρημάτων εκτός Ευρώπης ή κάνουν πληρωμές σε νομίσματα εκτός Ε.Ε.. Θα προωθήσει ακόμη την εμφάνιση νέων παραγόντων και την ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων πληρωμής μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου στην Ευρώπη, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο. θα καθιερώσει μέγιστα επίπεδα διατραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες των καταναλωτών και θα απαγορεύει τις προσαυξήσεις σε αυτούς τους τύπους καρτών. καθορισμός ανώτατων ορίων στις διατραπεζικές προμήθειες θα μειώσει το κόστος για τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών.

«Σήμερα, η αγορά πληρωμών στην Ε.Ε. είναι κατακερματισμένη και δαπανηρή. Η οικονομία μας δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της, που υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ ή τα 130 δισ. ευρώ τον χρόνο», δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η πρότασή μας θα ενισχύσει την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξασφαλίζοντας φθηνότερες και ασφαλέστερες πληρωμές μέσω διαδικτύου, τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους καταναλωτές. Οι προτεινόμενες αλλαγές στις διατραπεζικές προμήθειες θα καταργήσουν εξάλλου ένα σημαντικό εμπόδιο μεταξύ εθνικών αγορών πληρωμών και, τέλος, θα μειώσουν αυτές τις αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα