Κομισιόν: Συνέχιση μεταρρυθμίσεων μετά το μνημόνιο – Κλειδί για τη γ΄αξιολόγηση η μείωση των NPLs

Εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.

Στην 187σέλιδη ανάλυσή της, η οποία αξιολογεί το ιστορικό συμμόρφωσης της χώρας με τους όρους διάσωσης, η Κομισιόν

διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

«Κατά τα πρώτα δύο τρίτα του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς πολιτικής. Η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό και έχουν ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση και η δημόσια διοίκηση», αναφέρει συμπερασματικά το report.

«Eνώ οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και των “αποθεμάτων” (όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων) θα απαιτήσουν την ολοκλήρωση περαιτέρω βιώσιμων προσπαθειών, τόσο κατά τη διάρκεια του υπολοίπου προγράμματος όσο και πέραν αυτού», αναφέρει η Ε.Ε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της γ΄αξιολόγησης, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται , χάρη στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015, μόνο πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος, «οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, με μέσο δείκτη Core Equity Tier στο 1 17% (άνω του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ 14.5 %) στα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία του πλαισίου σχετικά με την επίλυση του ζητήματος των NPEs, τα οποία «μπορούν να λειτουργήσουν ως αποστράγγιση της οικονομίας και να παρεμποδίσουν τα κανάλια πίστωσης».

Όπως τονίζεται, ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών παρέμεινε στο υψηλό επίπεδο του 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τα NPLs στο β΄εξάμηνο του 2016.

Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τους συμφωνημένους στόχους, οι οποίοι προβλέπουν μείωση των NPLs από περίπου 100 δισ. ευρώ σε λίγο πάνω από 60 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2019.

Η Κομισιόν τονίζει ότι απαιτούνται αποφασιστικές προσπάθειες για την εκπλήρωση των στόχων για NPLs το 2017.
«Η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή αυτών των μέτρων σε συνεχή βάση θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους για την επίλυση των ΝPLs και θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση», όπως τονίζεται.

Από την αρχή του προγράμματος στήριξης, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι παραμένουν αδυναμίες, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανασκόπησης των δύο πρώτων αξιολογήσεων του γ΄ προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα