ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέο χτύπημα από Κομισιόν – Στην γραμμή Ντάισελμπλουμ!

Tο “δόγμα Ντάισελμπλουμ” πως η συμφωνία της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για την Ευρωζώνη φαίνεται να ακολουθεί η ευρωπαϊκή επιτροπή παρά την προσπάθεια που έγινε νωρίτερα να μετριαστούν οι αντιδράσεις στην δήλωση του προέδρου του eurogroup.

Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με

λιγότερα από 100.000 ευρώ.

«Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του αρμόδιου ευρωπαίου επίτροπου για τον χρηματοοικονομικό τομέα Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιούζ.

«Είναι μια δυνατότητα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο ανοικτά, κινήθηκαν οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς, είπε την Τρίτη.

«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών», υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα