Κόκκινα δάνεια: Μόνη λύση η πολιτική! Οι τραπεζίτες δεν “αρκούν”

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ, έτσι και οι διατάξεις που το μνημόνιο επιβάλλει, θα πέσουν κατά 1000% έξω στο θέμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Η κυβέρνηση δεν έχει τώρα την …. πολυτέλεια να διαπραγματευτεί σκληρά μια γενναία ρύθμιση ανακούφισης της αγοράς και των πολιτών. Σε πολύ σύντομο διάστημα όμως, όταν σκάσει απότομα το μέγα αυτό θέμα, …όλοι θα τρέχουν!

Στις 22 Απριλίου, στο bankwars επισημαίναμε ότι:

“Τα

έγκυρα ρεπορτάζ από τις τράπεζες αναφέρουν ότι πέρα από τα ήδη «κόκκινα» δάνεια, τα περίπου 55 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες, συσσωρεύονται σταθερά, δάνεια με μικρότερη καθυστέρηση. Περί τα 35 δισ. ευρώ ακόμη είναι καθυστερούμενα για πάνω από 30 ημέρες, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: ΤΟ ΘΕΜΑ των κόκκινων δανείων, είναι πρωτίστως πολιτικό! Και ως πολιτικό πρέπει να τεθεί, όχι στην τρόικα, αλλά στους πολιτικούς της προισταμένους. Τα νοικοκυριά υπέστησαν την ΤΙΜΩΡΙΑ του PSI, υπέστησαν την ύφεση, τη μείωση μισθών, την ανεργία, τις περικοπές στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας. Υπέστησαν και τη μεγάλη μείωση της αξίας της όποιας περιουσίας είχαν σε ακίνητα ή ακόμα και τραπεζικές μετοχές. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ να εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνεια με βάση της «παλιά τους» αξία και με βάση τους όρους του παρελθόντος.

ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ τα παραπάνω, τόσο το συντομότερο θα δοθεί η σωστή λύση τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει”.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Αρκέστηκαν όλοι στις ρυθμίσεις τραπεζικού – λογιστικού χαρακτήρα.

Μήνας Ιούλιος : Δείτε το αποτέλεσμα:

Eλέγχους στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε η Black Rock με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος και στόχο να εντοπίσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από τα «κόκκινα δάνεια» στα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στις κεφαλαιακές επάρκειες των τραπεζών.

Οι ρυθμίσεις των οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου. Μετά τους έλεγχους της Blackrock και σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και στο μελλοντικό πλάνο διαχείρισης των ρυθμισμένων δανείων.

Η Blackrock, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα παλαιότερα δάνεια θα εξετάσει και δάνεια σε θυγατρικές οff shore εταιρειών, μετοχοδάνεια προς βασικούς μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και άλλες επιμέρους περιπτώσεις.

Η έναρξη του ελέγχου επισπεύδει τη διαδικασία των stress tests, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Αυγούστου.

Τα δάνεια που θα ρυθμιστούν θα είναι κυρίως τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά καθώς τα καταναλωτικά βρίσκονται εκτός του ραντάρ των τραπεζών αφού θεωρείται πλέον ότι το 50% δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλα τα δάνεια θα πρέπει να εμφανίζονται στα συστήματα των τραπεζών ότι εξυπηρετούνται ακόμη και με μικρές δόσεις αρκεί να καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Οι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν, αλλά το καράβι χωρίς πολιτική παρέμβαση ΔΕ ΣΩΖΕΤΑΙ.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα