ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ONLINE – ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

Άνοιξε από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Στόχος είναι το επίδομα να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Μαΐου.

Οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις στη σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Το

επίδομα θα αρχίζει από τα 500 ευρώ ανά άτομο και θα φτάνει ή θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

Κλείδωσαν τα κριτήρια διανομής του κοινωνικού μερίσματος των 525 εκατ. ευρώ σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών.

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως την Μ. Πέμπτη, προκειμένου το επίδομα να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Μαϊου.

Αποφασίστηκε να λάβουν το επίδομα με ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι του 2014.

Συγκεκριμένα:

- Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.

- Για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει πως είχαν το 2012.

Χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει λόγω κρίσης, θα λάβουν ένα… «δώρο Πάσχα» που θα ξεκινάει από 500 ευρώ και θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 1.000 για τους πολύτεκνους. Το εφάπαξ επίδομα θα μπει έως τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ταυτόχρονα με το επίδομα των 500 ευρώ που θα λάβουν και άλλοι 68.000 ως 70.000 ένστολοι.

Το εισοδηματικό κριτήριο για το εφάπαξ βοήθημα καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ για τον άγαμο και αυξάνεται (όπως και το ίδιο το ποσό του επιδόματος) ανάλογα με τη σύνθεση κάθε οικογενείας. Ως βάση τίθεται το «ισοδύναμο εισόδημα» -και όχι το φορολογητέο- όπως ισχύει από πέρυσι για όσους λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα. Στον υπολογισμό του όμως, οι περισσότεροι δικαιούχοι θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί προκύπτει με βάση το δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα και, εκ των υστέρων, γίνεται αναγωγή στο σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, το εφάπαξ επίδομα θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας του 2013 (εισοδήματα του 2012), σε χαμηλόμισθους, μακροχρόνια άνεργους, αλλά και επαγγελματίες που έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Τελικώς θα λαμβάνεται όμως υπόψιν όχι το «ισοδύναμο» εισόδημα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά το φορολογητέο.

Δεν θα υπάρχει «πλαφόν» για τον αριθμό των παιδιών. Το εφάπαξ επίδομα θα μπει έως τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ταυτόχρονα με το επίδομα των 500 ευρώ που θα λάβουν και άλλοι 75.000 ένστολοι.

Τα κριτήρια:

Original article: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ONLINEΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα