ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ – ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους συγκροτούν ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, που ταρακούνησε τη διεθνή κοινότητα.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και οι ηγέτες της Δύσης αποφάσισαν να συνταχθούν απέναντι στους ακραίες ισλαμιστές του ISIS, οι οποίοι απειλούν τον Δυτικό Κόσμο με μπαράζ επιθέσεων.

Δυστυχώς οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων υποτίμησαν την απειλή και πλέον

εντατικοποιούν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηματικό παραμένει η τύχη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία θα αποτελέσει και το «κλειδί» για την επόμενη μέρα στη Συρία που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 πολίτες και έχει οδηγήσει στην προσφυγιά 12 εκατ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο οφείλεται σε βόμβα που τοποθέτησαν τρομοκράτες, ενώ προειδοποίησε ότι οι δράστες δεν θα βρουν γωνιά στον πλανήτη για να κρυφτούν.

Το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της G20

Η άνοδος της τρομοκρατίας υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) που συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου οι ηγέτες υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να συνδέεται με καμία θρησκεία, εθνικότητα ή εθνοτική ομάδα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι χώρες της G20 θα συνεργαστούν για να καταστείλουν και να εμποδίσουν τρομοκρατικές ενέργειες και για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για εκείνους που τις διαπράττουν. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα ανταλλάσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και θα ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων.

Οι ηγέτες ζήτησαν εξάλλου από όλες τις χώρες του πλανήτη να συμβάλουν στον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης. «Καλούμε όλες τις χώρες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να μοιραστούν το βάρος που συνδέεται με αυτήν, κυρίως μέσω της μετεγκατάστασης των προσφύγων και με ανθρωπιστική βοήθεια», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Συμφωνία Ομπάμα – Ερντογάν

Θα κυνηγήσουμε τους δράστες, υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, γιατί η επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν επίθεση ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, που προηγήθηκε της έναρξης των εργασιών της Συνόδου των G20 στην Αττάλεια. Ο Ομπάμα καταδίκασε και τη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Αγκυρα τον προηγούμενο μήνα.

«Οπως και στις τρομερές επιθέσεις που έγιναν στην Αγκυρα, η δολοφονία αθώων ανθρώπων βασίζεται σε μία διεστραμμένη ιδεολογία. Η επίθεση δεν ήταν μόνο ενάντια στη Γαλλία, όχι μόνο ενάντια στην Τουρκία, αλλά ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο», τόνισε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως έναν ισχυρό εταίρο στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχία που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα διπλασιαστεί η προσπάθεια της συμμαχίας για μία ειρηνική μετάβαση στη Συρία και για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του σημείωσε ότι περιμένει από τη Σύνοδο μία ισχυρή δήλωση στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. «Είμαστε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, καθώς η τρομοκρατία δεν αναγνωρίζει θρησκεία, φυλή, έθνος ή χώρα». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.

Στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντοογάν μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζων Κέρυ και Φεριντούν Σινιρλίογλου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ‘Αγκυρα Τζων Μπας από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς και οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μπεράτ ‘Αλμπαϊρακ από τουρκικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα