ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η “ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ”

Κλείνει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό που μένει, είναι να καθοριστεί η “νέα σχέση” μετά την εποχή της τρόικας και των ελέγχων της όπως μέχρι τώρα τα γνωρίσαμε. Αλλάζει ο τρόπος παρακολούθησης…(ΦΩΤΟ)ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτην έκτακτη συνάντηση Σόιμπλε – Γκίκα Χαρδούβελη στο Βερολίνο συζητήθηκε η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και το
πλαίσιο προληπτικής στήριξης για την ελληνική οικονομία από την Πρωτοχρονιά του 2015. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συζητήθηκε κυρίως το θέμα της επόμενης ημέρας και το πώς θα συνεχίσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό που αναζητείται είναι μία νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου, όπως είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στο Βερολίνο είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί μία νέα σχέση. “Θα βρούμε από κοινού μία λύση.“Η Γερμανία έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Θα βοηθήσει την Ελλάδα”.

Ποια όμως είναι η νέα σχέση και η τελική λύση; Άγνωστη μέχρις στιγμής, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένας από τους λόγους που ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δεσμεύθηκε για άμεση επίλυση του θέματος είναι ότι θα πρέπει η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα να περάσει από κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Γερμανία έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο μιας «νέας σχέσης» κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group (Ομάδα Εργασίας του Eurogroup) Τ. Βίζερ. «Θα υπάρξει κάποιο είδος προγράμματος, ένα είδος συμβατικής σχέσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας επιτρέπει η μελλοντική αυτή σχέση «να μην είναι όσο εντατική είναι τώρα, αλλά δεν θα εξαφανιστεί όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας».

Κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου ανέφερε αμέσως μετά πως «συζητάμε τη νέα σχέση» στην οποία δεν θα υπάρχει η «μικροδιαχείριση» που γίνεται σήμερα και «θα βρούμε κοινώς αποδεκτή λύση», ενώ εκτίμησε πως «αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας”, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια» και η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας και να προχωρήσει η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με την τρόικα που θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων, ενώ πρόσθεσε πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η ηγεσία του υπ. Εργασίας είναι αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα, καθώς θεωρεί την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των συνδικάτων, το οποίο ισχύει από το 1982, κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. Νέα συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, του υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), σε ελληνικό έδαφος, μάλλον δεν θα υπάρξει, ενώ επί τάπητος τίθεται η «χαλάρωση των περιοριστικών όρων για τις απολύσεις συνδικαλιστών, η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και των λοιπών προνομίων (τα οποία ισχύουν, κυρίως, σε ΔEKO και τράπεζες), αλλά και οι χρόνοι προειδοποίησης για απεργίες». Παράλληλα, υπό εξέταση τίθεται και ο τρόπος χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα