Κλάους Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση ίσως πάρει δύο μήνες! – Όχι κούρεμα χρέους

Μιλώντας από το Τόκιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως οι επιλογές των αξιωματούχων για να κάνουν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο είναι η παράταση των λήξεων χρέους και η διαφοροποίηση των επιτοκίων.

«Δεν θα υπάρξουν κουρέματα. Μπορούμε να σκεφτούμε παράταση των λήξεων και διαφοροποίηση των επιτοκίων», επεσήμανε.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του ESM

τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποφασιστεί πως θα αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ανέφερε, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το σχέδιο να είναι επώδυνο για τους πολίτες, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένα μελλοντικά τους δικαιώματα.

«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και αυτό ίσως πάρει δυο μήνες», εκτίμησε.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του χθες στην γαλλική «Le Figaro», ο Ρέγκλινγκ προεοδοποίησε επίσης, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση, σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις.

Εκτός της αναγκαιότητας για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ο Ρέγκλινγκ έθεσε και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων και «τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Αναφορικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε, ωστόσο, ότι σήμερα «η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν μια καταστροφή».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ESM, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή δεν συνεργάστηκε καθόλου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, ξεχώρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο απέδωσε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα