Κίνα: Αυτοκράτωρ ο Σι Τζινπίνγκ – Ισόβιος Πρόεδρος!

Με 2.958 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές, το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάργηση του ορίου των δύο προεδρικών θητειών δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει επικεφαλής του κινεζικού κράτους ακόμη και ισόβια εάν το επιθυμεί.

Η θητεία του 64χρονο προέδρου της Κίνα έληγε το 2023 και δεν θα είχε, με βάση την μέχρι τώρα νομοθεσία, το δικαίωμα να παραμείνει επικεφαλής του κράτους.

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι όταν ο ισόβιος, πλέον, πρόεδρος σηκώθηκε για να ρίξει, με τα δύο χέρια, τη δική του ψήφο.

Γεννημένος

στο Πεκίνο το 1953, ο Σι Τζινπίνγκ είναι γιος του Σι Ζονγκξουν, εκ των ιδρυτικών πατέρων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν ήταν όμως η κλασική περίπτωση απογόνου υψηλόβαθμων στελεχών, που ανεβαίνει με γρήγορα βήματα τα σκαλιά της ιεραρχείας. Το 1962, πριν την Πολιτιστική Επανάσταση, ο πατέρας του βρέθηκε υπό δίωξη και εκείνος, στα 15 του χρόνια τότε εστάλη σε στρατόπεδο «επανεκπαίδευσης». Η σκληρή εργασία σε ένα απομονωμένο χωριό για επτά χρόνια ήταν μία εμπειρία, που τον στιγμάτισε. Αντί, ωστόσο, να τον κάνει να στραφεί κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον έκανε να επιδιώξει την πλήρη ενσωμάτωσή του σε αυτό.

Έκανε πολλές αιτήσεις για ένταξη, οι οποίες και απορρίπτονταν εξαιτίας του πατέρα του. Έγινε τελικά δεκτός στις τάξεις του κόμματος το 1974 και το έβαλε στόχο να αναρριχηθεί ως την κορυφή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα