Κερδοφόρες οι ασφαλιστικές εταιρείες για πρώτη φορά μετά το 2010

Θετικό αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά το 2010 εμφάνισαν το 2013 οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Κέρδη μετά από φόρους 409,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών μετά από φόρους 610,9 εκατ. ευρώ εμφάνισαν το 2013, για πρώτη χρονιά μετά το 2010, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ήταν ενεργές στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 548,1

εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 502,6 εκατ. ευρώ το 2012.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 2013 παρά την ύφεση και τις ζημιογόνες χρονιές που προηγήθηκαν, τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση, σε ποσοστό 31%, σε σχέση με το 2012.

Επιπλέον, αύξηση 2,6% σημειώθηκε στο συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο έφτασε τα 15,3 δισ. ευρώ. Από αυτά 11,4 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί σε επενδύσεις, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του κλάδου το 2013 ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, τόνισε: «Η σημαντική αύξηση που σημείωσαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων -Ελλήνων και ξένων- στην προοπτική ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά κάλυψε μόνη της, από ίδια κεφάλαια τις απώλειες 2 δισ. ευρώ που υπέστη από τη συμμετοχή στο PSI, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Η αγορά απορρόφησε πλήρως τις απώλειες χωρίς να επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι ούτε κατά 1 ευρώ, ενώ συνεχίζει να καταβάλλει περίπου 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια. Θετικό στοιχείο για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι το 2013 η αγορά επέστρεψε σε κερδοφόρα χρήση».

Keywords
Τυχαία Θέματα