ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΥΠΝΟΣ ΣΕ ΙΧ,ΣΚΗΝΕΣ,ΠΛΟΙΑ-ΟΙ ΦΗΜΕΣ-Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

22:22 4/2/2014 - Πηγή: BankWars

Μία ακόμα κρύα νύχτα αγωνίας για τους Κεφαλονίτες. Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Απόψε, κάποιοι θα πάνε στις σκηνές που επιτέλους στήθηκαν, όπως και στα πλοία. Υπομονή συνιστούν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι δεν αποκλείουν ένα μετασεισμό. Είναι όμως άξια αναφοράς η δήλωση του Α.Τσελέντη στο δελτίο του ΑΝΤ-1: “Έχουμε μπλέξει. Να μην πω, με τι ακριβώς έχουμε μπλέξει. Ο κύριος σεισμός τελείωσε. Φτάνει η σπέκουλα».

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη

με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών συγκαλεί αύριο στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για την αποτίμηση δράσης και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης της καταστροφής στην Κεφαλονιά.
Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνης Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος ΠΑναγιωτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα βρεθεί στο νησί της Κεφαλονιάς ο Αλέξης Τσίπρας όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης.
Τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεχτούν οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Θεοτοκάτος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

Τη βεβαιότητα ότι οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει μετασεισμός της τάξεως των 4,5 R, των 5 Ρίχτερ ή και περισσότερο, επισημαίνοντας πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το προσεχές διάστημα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επισκευές σε κτήρια. Η μάχη είναι στο πεδίο της ανακούφισης των πολιτών, κατέληξε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας κάλεσε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να οπλιστούν με υπομονή.

Ως Κεφαλλονίτης θλίβομαι είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 ο Άκης Τσελέντης. Έχουμε μπλέξει. Να μην πω, με τι ακριβώς έχουμε μπλέξει. Ο κύριος σεισμός τελείωσε. Φτάνει η σπέκουλα».
Η κ. Χούκλη τον ρώτησε, ποιοι κάνουν σπέκουλα και μετά από έναν μικρό δισταγμό απάντησε: «δημοσιογράφοι και επιστήμονες».
Τέλος, δήλωσε, πως είναι η τελευταία φορά που βγαίνει. Θα αποσυρθεί στα όργανά του (ΒΑΝ) και μόνο εάν προκύψει κάτι σοβαρό, θα ξαναμιλήσει.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγη ώρα μετά το νέο σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά.«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε.Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 5 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Όπως ανακοινώθηκε, το παραπάνω ποσό θα τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού.
«Η πολύπαθη Αθήνα που έχει πληγεί κατά το παρελθόν από τον εγκέλαδο και γνωρίζει το σημαίνει να δοκιμάζεται κανείς τέτοιες ώρες, στέκεται δίπλα στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν στο νησί της Κεφαλονιάς», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΩΝ ΦΗΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΕΣ

Η φωτογραφία είναι ενδεικτική του πανικού που επικράτησε το πρωί στην Κεφαλονιά, όταν -πιθανώς από την αρρωστημένη ιδέα κάποιου αδίστακτου φαρσέρ- κυκλοφόρησε φήμη πως εκκενώνεται το Ληξούρι.

Κάτοικοι προσπαθούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να φύγουν, τη στιγμή μάλιστα που ο κεντρικός δρόμος παραμένει κλειστός στο μεγαλύτερο τμήμα του! Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες πως άνθρωποι βγήκαν ακόμα και με ντουντούκες στους δρόμους, προειδοποιώντας για την υποτιθέμενη εκκένωση της πόλης!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΦΗΜΕΣ

Να καθησυχάσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τη διασπορά φημών περί εκκένωσης του Ληξουρίου, αλλά και σχετικά με προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό επιεχειρεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κεφαλονιάς.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος αναφέρεται: «Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

» Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων.» Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συνεδρίασε το συντονιστικό της Περιφέρειας Ιονίων νήσων παρουσία των υπουργών Κ. Αρβανιτόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Αδωνι Γεωργιάδη. Οπως είχε προαναγγελθεί ο κ. Χρυσοχοϊδης κήρυξε την Κεφαλλονιά σεισμόπληκτη περιοχή. Το νησί εντάσσεται σε προγράμματα στήριξης και άμεσα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των πληγέντων.

Ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

1)καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

2) Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος

3) Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.

Για την ενημέρωση των πολιτών η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας επιτροπή βραχυπρόθεσμης εξέλιξης του σεισμού η οποία, επιτροπή, αποτελεί το επίσημο όργανο της ελληνικής πολιτείας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε «καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη».

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν καταγραφεί 600 κατοικίες κατεδαφιστέες, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου.

Για το νησί θα δοθεί τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο θα καλούν οι πολίτες για να ζητήσουν καταγραφή των ζημιών και για να απαντηθούν οι απορίες.

Επίσης στην Κεφαλλονιά θα μεταβούν και πάλι 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας οι οποίοι είχαν φύγει με την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου.

Διευκολύνσεις προς τους Κεφαλονίτες από την Kefalonian Lines

Διευκολύνσεις σε όσους Κεφαλονίτες πρόκειται να ταξιδέψουν με το πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά» στην Κυλλήνη παρέχει η Kefalonian Lines, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να διανυκτευρεύσουν σε αυτό το βράδυ πριν την αναχώρησή του.

Έως και την Παρασκευή κλειστά τα σχολεία

Κλειστά έως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.

Original article: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΥΠΝΟΣ ΣΕ ΙΧ,ΣΚΗΝΕΣ,ΠΛΟΙΑ-ΟΙ ΦΗΜΕΣ-Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ.

Keywords
κεφαλονια, νυχτα, νησι, σαμαρας, τσιπρας, κεφαλονια, νησι, πλοια, αβραμοπουλος, γιάννης στουρνάρας, αδωνις γεωργιαδης, αλέξης τσίπρας, το νησι, σεισμος, συμμετοχή, υπουργοι, στουρναρας, γεεθα, συριζα, ΑΠΘ, mega, βαν, σκαι, ευρω, αθηνα, σημαίνει, ελλαδα, lines, σχολεια, original, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σγουρος, κλειστα σχολεια, αξια, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, 600 δις, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αντ, αυτοκινητα, αφροδιτη, γεεθα, κυλληνη, ληξουρι, ρωτησε, σκαι, υψος, φωτογραφια, ωρα, mega, ακης, ατομο, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δοθει, δρομος, εγινε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ερευνα, εστια, ιδεα, υπομονη, κυβερνηση, λογο, μαξιμου, μηκος, μηκος κυματος, μιλτιαδης, μικρο, νυχτα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πεδιο, περιφερειακο, πηγη, πλοιο, προγραμματα, πρωι, σακοραφα, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνες, σοφια, σπεκουλα, σπιτια, τις δυσκολες στιγμες, τμημα, φτανει, φημη, φορα, χρυσοχοιδης, ψυχραιμια, κωνσταντινος, ωρες, δημητρης, κωνσταντινου, κωστας, λεκκας, lines, οργανα, πληροφοριες, ριχτερ, σημαίνει, σημα, χουκλη
Τυχαία Θέματα