ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ – ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κατατίθεται σήμερα – Δείτε τι αλλάζει

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, μετά τη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στη νομοθεσία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Το υπό ψήφιση ν/σ, με τίτλο “Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, Παροχή Πιστώσεων και άλλες διατάξεις” βελτιώνει το πλαίσιο για τη λειτουργία AΕΕΧ και venture capitals, “δυσκολεύει” τις διαγραφές μετοχών ενώ αλλάζει το καθεστώς για τις δημόσιες προτάσεις.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. Πραγματοποιούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις Ανώνυμες

Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ).

2. Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για παροχή πίστωσης αλλά και διευκολύνσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΠΕΥ. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΠΕΥ περιορίζεται στις 225.000 ευρώ.

3. Καθιερώνονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες του κανονισμού της κεφαλαιαγοράς.

4. Περιορίζονται τα περιθώρια για διαγραφή μετοχών από το Χ.Α. καθώς πλέον απαιτείται πλειοψηφία 95% στις αποφάσεις εταιρικού μετασχηματισμού, όπως συγχωνεύσεις και μετατροπές.

4. Αξιοποιείται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς των venture capitals (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΑΚΕΣ) και των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) μέσω της επέκτασης της δυνατότητάς τους να επενδύουν σε ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και της ρητής ρύθμισης για τη δυνατότητα ή υποχρέωση (για τις ΕΚΕΣ) εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.

5. Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες προτάσεις. Το τίμημα εξαγοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την υψηλότερη τιμή στην οποία το υπόχρεο πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό απέκτησε κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα