Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο μόνο με ελάφρυνση χρέους, επισημαίνει η HSBC

22:10 4/1/2018 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα πέρυσι ανέκτησε τη πρόσβαση στις αγορές, η οικονομία της δείχνει λιγότερο ευάλωτη και τον Αύγουστο θα έχει αρκετό κεφαλαιακό απόθεμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για τον επόμενο χρόνο “η περίπου τόσο” υποστηρίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη. Πλέον αναμένεται να νομοθετηθούν στην ελληνική Βουλή όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με το Eurogroup της

22ας Ιανουαρίου να εκτιμάται ότι θα επικυρώσει την αξιολόγηση.
Με βάση τα παραπάνω, θα απομείνει μια αξιολόγηση πριν από το τέλος του προγράμματος, που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια “καθαρή έξοδο”, χωρίς κάποια μορφή εποπτείας.

“Η ‘καθαρή έξοδος’ ίσως είναι εφικτή, τουλάχιστον για κάποια περίοδο. Όμως, μια προληπτική γραμμή, ή τουλάχιστον μια μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία ίσως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα από τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ” εξηγεί ο Balboni.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα και παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εκτιμά ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απέχει ακόμη από το να συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει των περαιτέρω μείωση των αποδόσεων ομολόγων.

Πολλά εξαρτώνται από την προθυμία της Ευρωζώνης να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Το μπλοκ κατέχει το 80% του χρέους, σύμφωνα με την HSBC. Χωρίς “ουσιαστική” ανακούφιση, “η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος”, λέει ο Balboni.

Μια βιώσιμη στρατηγική εξόδου απαιτεί από την ευρωζώνη να δώσει ουσιαστικά και αξιόπιστα ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων και των αυτόματων επεκτάσεων ληκτότητας και των μεγαλύτερων περιόδων χάριτος.

Το μπλοκ κατέχει το 80% του χρέους, σύμφωνα με την HSBC. Χωρίς “ουσιαστική” ανακούφιση, “η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα