Καραμούζης: Η Παιδεία πρέπει να αποτελεί τη βασική εθνική μας προτεραιότητα – Η Eurobank κοντά στη νέα γενιά

upd: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που έχει καθιερώσει από το 2003 η Eurobank.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Με το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.750 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Η σχολική περίοδος 2015-2016 ανέδειξε 1.094 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Στα 14 χρόνια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 16.000 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας κ. Νικόλαο Καραμούζη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Κάθε χρόνος που περνάει σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας, φτώχειας και αβεβαιότητας, αυξάνει την ανάγκη επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων της χώρας και της κοινωνίας μας. Η Παιδεία πρέπει να αποτελεί τη βασική εθνική μας προτεραιότητα, ώστε να μην σπαταλάμε ανέξοδα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας».

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης «μιας πολιτικής που αντιστρέφει τη μετανάστευση ταλαντούχων και ικανών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία που παραμένουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, να προσφέρει επιτέλους ευκαιρίες σε όλους, απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές. Το κρίσιμο δεν είναι ο ιδιωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της, αλλά το επίπεδο της παιδείας που, σε όλες τις βαθμίδες της, προσφέρει ποιότητα.

Μια παιδεία που θα διαθέτει τους αναγκαίους ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την προοπτική όλων των παιδιών, χωρίς εξαιρέσεις, όπως συνάδει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, προσδίδοντάς της προστιθέμενη αξία».

Εκ μέρους των βραβευθέντων, ο πρώτος των πρώτων Κυριάκος Μπίρμπας αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Eurobank σημείωσε ότι αποδεικνύει πως ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, η αριστεία επιβραβεύεται και η αξιοκρατία πρυτανεύει. Και υπογράμμισε ότι «καμιά προσπάθεια δεν είναι απρόσκοπτη, όμως λυδία λίθος της επιτυχίας και παράγοντας που συχνά προλειαίνει το έδαφος για αυτή είναι η προσήλωση στον στόχο. Είναι γνωστή η καβαφική ρήση που προτάσσει την σημασία του ταξιδιού έναντι της άφιξης στην Ιθάκη. Το δέλεαρ της Ιθάκης ήταν που μας επέτρεψε να υπερκεράσουμε την ψυχική κόπωση και την συναισθηματική φόρτιση, πάντοτε με την ηθική αρωγή της οικογένειας μας. Και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτήν την διαπίστωση, καθώς η επιτυχία ήταν ένα συλλογικό κατόρθωμα.»

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής, οι πρώην Υπουργοί Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος και ο κ. Νίκος Φίλης, η γ.γ. της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη, ο Ολυμπιονίκης κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ EUROBANK

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Μακαριώτατε κκ. Ιερώνυμε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά μου παιδιά,

Εκ μέρους του ομίλου της Eurobank, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την εξοχότητά του, τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, που μας κάνει την τιμή να παρίσταται στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση.

Η παρουσία σαςΕξοχότατε, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για την παιδεία, αλλά και τη δική σας ενεργό και διαρκή συμβολή, αφού ο πρώτος πολίτης της χώρας προέρχεται από την κορυφή της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τονΜακαριώτατοΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την τιμή που μας κάνει να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Σήμερα, ο Μακαριώτατος έχει τα γενέθλιά του.

Εκ μέρους όλων μας, να του ευχηθώ θερμά, χρόνια πολλά, να μακροημερεύσει, και με τη σοφία του, το όραμά του, την ανθρωπιά του, το μεγάλο κοινωνικό του έργο, να μας καθοδηγεί και να μας δείχνει το δρόμο της πνευματικής μας ολοκλήρωσης.

Χρόνια Πολλά Μακαριώτατε,

Να ευχαριστήσω επίσης το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του προγράμματός μας «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία».

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εμπνευσμένη ομιλία τουτον πρώτο αριστούχο απόφοιτο του 2016 κ. Κυριάκο Μπίρμπα, να τον συγχαρώ για την καταπληκτική του επίδοση και να του ευχηθώ να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες και να εκπληρώσει όλα τα όνειρά του.

Το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», υλοποιείται από την Eurobankμε συνέπεια από το 2003 και κατάφερε μέσα σ’ αυτά τα 14 χρόνια, να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό θεσμό επιβράβευσης 15.944 συνολικά νέων της Γ’ Λυκείου, απ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι οι νέοι που με προσπάθεια και θυσίες αριστεύουν στις σπουδές τους,διακρίνονται στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας, ενώ πολλοί πρωτοπορούν και σε άλλες χώρες, ανοίγοντας συνεχώς τους ορίζοντές τους.

Και βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τόσο εσάς τους 58 νέους που είστε σήμερα μαζί μας, τους Πρώτους των Πρώτων όλων των Λυκείων της χώρας, όσο και τους υπόλοιπους 1094 συνολικά αριστεύσαντες μαθητές φέτος.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους δασκάλους που παραδίδουν τους άξιους μαθητές τους και βεβαίως τις οικογένειες, τους γονείς που μόχθησαν και συνέβαλαν καθοριστικά για αυτή την επιτυχία σας.

Αγαπητά μας παιδιά,

Η σημερινή βράβευσή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, για την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία μας στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Αξίες που πασχίζουμε να κρατούμε ζωντανές και να χαρακτηρίζουν και το δικό μας Οργανισμό και τους ανθρώπους της Eurobank, όπως η Αξιοκρατία, η Εργατικότητα, η Διαφάνεια, η Ομαδικότητα, η Κοινωνική Ευθύνη και Αλληλεγγύη.

Κάθε χρόνος που περνάει σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας, φτώχειας και αβεβαιότητας, αυξάνει την ανάγκη επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων της χώρας και της κοινωνίας μας.

Η Παιδεία πρέπει νααποτελεί τη βασική εθνική μας προτεραιότητα,ώστε ναμην σπαταλάμε ανέξοδα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

Μιλώ για τα νέα παιδιά, που λόγω της κρίσηςπάνω από το 50% παραμένουν άνεργα,

που εγκαταλείπουν από ανάγκη νωρίς το σχολείο, χωρίς εφόδια και προοπτική, τους αποφοίτους των πανεπιστημίων και των λυκείων που παραμένουν χωρίς δουλειά ή αναζητούν με μεγάλο κόστος διέξοδο σπουδών στο εξωτερικό, τους δεκάδες χιλιάδες νέους που φεύγουν για αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, απογοητευμένοι από την Ελλάδα και τις προοπτικέςτης, με το νέο μεταναστευτικό κύμα να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας.

Σήμερα είναι η δική σας μέρα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, παραμένουμε αισιόδοξοι, όσο υπάρχουν οικογένειες που εξακολουθούν να εμπιστεύονται την παιδεία ως αυτοτελή αξία και να επενδύουν και από το υστέρημά τους στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ας είμαστε ειλικρινείς εμείς οι παλαιότεροι, η δική μας γενιά,ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γιατις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο χρέος απέναντί σας.

Οφείλουμε ως ύστατηυποχρέωση προς τη χώρα, να συμβάλουμε στη διαμόρφωσηενός Εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση,που θα συμπεριλαμβάνει καιτις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας σετροχιά σταθερής ανάπτυξης, απασχόλησης, προοπτικής και κοινωνική συνοχής.

Να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις γιαεπενδύσεις, δουλειές, ελπίδα, εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας. Να μην περιμένουμε να το διαμορφώσουν οι άλλοι.

Να διαμορφώσουμε συλλογικά το δικό μας αξιόπιστο και συνεπές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για φυγή προς τ’ εμπρός, σε μια νέα εθνική αφύπνιση και πατριωτισμό ευθύνης, που θα καθιστά τη χώρα ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, καινοτόμες δράσεις, προσέλκυση ξένων και εγχωρίων κεφαλαίων, με σύγχρονούς θεσμούς, παιδεία και ανοικτές αγορές,ένα πρόγραμμα που θα βελτιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών, πολιτών και πιστωτών στις προοπτικές της χώρας, που θα αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στόχος να οδηγήσουμετη χώρα μας σε υψηλούς ρυθμούς διατηρήσιμηςεξωστρεφούς ανάπτυξης, σε σημαντική μείωση της ανεργίας και της φτώχειας και σε σύγχρονη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.

Να γίνουμε ξανά ισότιμο και κανονικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Χρειαζόμαστε αυτή η πολιτική νααντιστρέφειτη μετανάστευση ταλαντούχων και ικανών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό,ναενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα,τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία,που παραμένουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη,να προσφέρει επιτέλους ευκαιρίες σε όλους, απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ο δρόμος για μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη περνάαπό τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την αποκατάσταση του κύρους μας στην διεθνή κοινότητα.Περνά μέσααπό την επένδυση στη γνώση και την παιδεία, περνά μέσα από την ανάκτηση της δικής μας εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στο μέλλον της χώρας μας.

Μια Παιδεία που προετοιμάζει υπεύθυνους και δημοκρατικούς πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, άξιους επιστήμονες, ικανούς επαγγελματίες, σκεπτόμενους, έντιμους και αξιοπρεπείς ανθρώπους, με σεβασμό στους θεσμούς και τη διαφορετικότητα. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επένδυση όχι μονάχα με όρους οικονομικούς, αλλά και βαθύτατα πολιτικούς και κοινωνικούς.

Χρειαζόμαστε μια παιδεία ιδιωτική ή δημόσια, που δεν θα εξαντλείται στην παροχή στείρας γνώσης και τεχνικών δεξιοτήτων, ως ένα εισιτήριο επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά θα αναπτύσσει ουσιαστικές δεξιότητες, προσφέροντας ελευθερία επιλογών, προάγοντας την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελεύθερη και κριτική σκέψη,τη δημιουργική ευφυΐα και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Το κρίσιμο δεν είναι ο ιδιωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της, αλλά το επίπεδο της παιδείας που, σε όλες τις βαθμίδες της, προσφέρει ποιότητα. Σύγχρονη γνώση εμπλουτισμένη με διαχρονικές αξίες, τις παραδόσεις και την ιστορία αυτού του τόπου, δημιουργικά μηνύματα και ηθικό περιεχόμενο, διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, εξειδίκευση, έρευνα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνικές και μέσα.

Προσωπικά πιστεύω στο θεσμό της αριστείας, των πειραματικών και προτύπων σχολείων, των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με κριτήρια, εποπτεία και ποιότητα.

Η επένδυση στην παιδεία προϋποθέτει όραμα: Να γίνουν όλα τα δημόσια σχολεία πρότυπα, άριστα, καλύτερα των ιδιωτικών.Δύσκολο,όμως όχι ανέφικτο.Μέχρι να το πετύχουμε αυτόοφείλουμε να διαφυλάξουμε τα καλά δημόσια σχολεία, που παρά τηδυσπραγία εξακολουθούν να κοσμούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οφείλουμε να μην υιοθετούμε ισοπεδωτικές πρακτικές εξομοίωσης προς τα κάτω.

Πιστεύω στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στην εκπαιδευτική αριστεία.

Μας ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα,

η καλύτερη εκπαίδευση,

η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα,

η μετουσίωσήτης σε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας,χωρίς ιδεολογικές δεσμεύσεις και παρωχημένες στείρες αγκυλώσεις.

Μια παιδεία που θα διαθέτει τους αναγκαίους ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την προοπτική όλων των παιδιών, χωρίς εξαιρέσεις,όπως συνάδει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, προσδίδοντάς της προστιθέμενη αξία.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας, τολμώ να πω, ότι δεν κάνει όσα μπορεί για να στηρίξει την αριστεία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, να χρηματοδοτήσει τις σπουδές νέων ανθρώπων.

Γιατί είναι κρίμα λαμπρά μυαλά που αξίζουν να μην έχουν την ευκαιρία, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Εναπόκειται σε μας να δείξουμε έμπρακτα την κοινωνική ευθύνη που διακατέχει όλους μας, αλλά πρωτίστωςτην οικονομική ελίτ του τόπου που οφείλουμε ν’ αντιληφθούμε όλοι ότι,

η οικονομία της αγοράςλειτουργεί αποτελεσματικά μόνο με σταθερούς και σύγχρονους εποπτικούς και ρυθμιστικούςθεσμούς,

με προστασία των πολιτών και τήρηση των νόμων, με σαφή διάκριση εξουσιών, με κοινωνικές αξίες και πολιτικέςκοινωνικήςιδιωτικής και κρατικής αλληλεγγύης, προστασίας και συνοχής, μόνο αν η παιδεία και η μόρφωση αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο για να γεφυρώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να προσφέρουμε ευκαιρίες ανέλιξης στους πολλούς, ικανούς και άξιους που έχουν πασχίσει και το δικαιούνται.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας,που η πλειοψηφία των άριστων προέρχονται σήμερα από τα δημόσια σχολεία.Δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα. Δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες, οι δάσκαλοι, πιστοί στο καθήκον τους, κάνουν τη δουλειά τους.

Η αναβάθμισητης δημόσιας εκπαίδευσηςείναι το σημαντικό και κύριο πρόσταγμα της πολιτικής σήμερα στην παιδεία, και όχι η αδιέξοδη αντιπαράθεση ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης.

Αγαπητοί σημερινοί φοιτητές,

Με την ευχή να συνεχίσετε τη σταδιοδρομία σας όπως την ξεκινήσατε, σας απευθύνω τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επίδοσή σας.

Αν για όλες τις χώρες η Παιδεία είναι η λύση, για την Ελλάδα είναι ιστορική επιταγή.

Εδώμέσα σ’ αυτή την αίθουσα είστε οι πρωταγωνιστές, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας.

Εκεί έξω, υπάρχουν επίσης χιλιάδες πρωταγωνιστές της ζωής, εργαζόμενοι, σπουδαστές αλλά και άνεργοι κυρίως νέοισυμπολίτες μας, που σε ένα δύσκολο, αβέβαιο και γκρίζο περιβάλλον δεν χάνουν την ελπίδα τους στο μέλλον αυτού του τόπου, δεν τον εγκαταλείπουν, κάνοντας με το παραπάνω καθημερινά το καθήκον τους, τη δουλειά τους, προσπαθώντας να βγουν από το αδιέξοδο, δίνοντας τον καλύτεροεαυτό τους στο δικό τους μετερίζι.

Αυτοί και εσείς κρατάτε σήμερα όρθια τη χώρα μας, σ’ εσάς εναποθέτουμε το βαρύ φορτίο της ελπίδας για επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο και την προοπτική.

Έχετε το ηθικό ανάστημα να μας αμφισβητήσετε, να ζητήσετε επιτακτικά ναδιαμορφωθεί μιαπορεία προοπτικής, να χτίσουμε ένα μέλλον με αισιοδοξία, απασχόληση, επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη,ευημερία για σας τους ίδιους και για όλους όσους ακολουθήσουν.

Να ξεπεράσουμε επιτέλους τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις διαμάχες για τις ευθύνες του χθες, τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε ανοικτές αγορές και κοινωνίες, σε μια παγκόσμια κοινότητα όπου ο εντονότερος ανταγωνισμός, η επανάσταση στην τεχνολογία και τις επικοινωνίες και η διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, διαμορφώνουν νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που καθιστούν απαιτητική την επιτυχή τοποθέτησή μας στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πρόσφατα ο Μακριώτατος μου είπε κάτι σοφό «Η κρίση θα περάσει αλλά η παρακμή ίσως να παραμείνει για καιρό». Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε συλλογικά τη μάχη των αξιών και να την κερδίσουμε, γιατί οικονομία και κοινωνία χωρίς αξίες και αρχές δεν έχει μεγάλη προοπτική.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Keywords
eurobank, νέα, eurobank alpha, alpha eurobank, εθνικη, eurobank, νεα γενια, λυδία λίθος, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, βουλη, ελλαδα, αθηνα, τραπεζες, αεπ, υπουργοι, εετ, κειμενο, χρεος, σχολεια, λύση, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αξια, Καλή Χρονιά, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, λυδία λίθος, αμοιβες, χωρες, αεπ, γνωση, δουλεια, ηθικη, ιθακη, λυδια, οικονομια, ονειρα, οριζοντες, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, εξαιρεσεις, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, αναζητηση εργασιας, αννα διαμαντοπουλου, αννα, αρωγη, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γονεις, δικη, δειχνει, δρομος, εγινε, εδαφος, εετ, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελευθερια, ελπιδα, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, η δικη, ηθικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυμα, κειμενο, κυριε, κοπωση, λύση, μηνυματα, μειωση, νοημοσυνη, νομικη, οραμα, παιδια, περιβαλλον, ρηση, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, σας ευχαριστώ, συγχαρητηρια, σοφια, σχολειο, τιμη, υλοποιηση, φυγη, χρονος, αφυπνιση, αγορες, δουλειες, ειλικρινεις, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, μυαλα, σπυρος, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα