Κανένα…καλό χαρτάκι να βγάλουμε τα σπασμένα; Μετοχές με απίθανες αποδόσεις, άνευ λόγου και αιτίας

09:34 3/1/2013 - Πηγή: BankWars

Σε ένα τραπέζι πόκερ, αν οι συμμετέχοντες μένουν πάντα οι ίδιοι, το πιθανότερο που μπορεί να συμβεί είναι τα λεφτά να «γυρίζουν» από χέρι σε χέρι και κάθε μέρα που περνά κάποιος να χαμογελά και κάποιος να κλαίει, ελπίζοντας ωστόσο σε ένα ρεφάρισμα που αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Στo ελληνικό χρηματιστήριο όμως και πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια, αν και οι «παίκτες» είναι ακόμη και τώρα σχεδόν πάντα οι ίδιοι, μια και ελάχιστοι είναι οι μικροεπενδυτές που είναι πρόθυμοι να «τζογάρουν», τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και μια άστοχη ζημιογόνος κίνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καλυφθεί

από ένα επόμενο ποντάρισμα.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που μετοχές που αδικούνταν στο ταμπλό κατάφεραν τελικά να βρουν πιο αξιοπρεπή επίπεδα τιμών. Οι πραγματικές ευκαιρίες βέβαια είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρος, ενώ η κακή προϊστορία ορισμένων μετοχών, δημιουργεί εκ προοιμίου υποψίες σχετικά με τον τρόπο που ανακάμπτουν. Και μπορεί βέβαια οι Άλκο, Μύλοι Κεπενού, Ιντεάλ, Μevaco, Μαθιός Πυρίμαχα, Τσουκαρίδης να φιγουράρουν το τελευταίο διάστημα στην λίστα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, κατά πόσο όμως μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές οι κινήσεις, την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί αυτή την αφύπνιση;

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι η μικρή κεφαλαιοποίηση να παραμένει υπόθεση ενός κλειστού κλαμπ, στο οποίο μέλη αυτή τη στιγμή είναι κυρίως ορισμένοι χρηματιστές και brokers, όπως και κάποιοι σκληροπυρηνικοί traders που «λυμαίνονται» για χρόνια το χώρο και τον αξιοποιούν ή τουλάχιστον προσπαθούν να το πράξουν προς όφελός τους. Με πιο απλά λόγια, λίγες χιλιάδες κωδικοί «φλερτάρουν» εναγωνίως με περίπου 10.000 μικροεπενδυτές και αν οι εποχές ήταν άλλες πιθανόν το «φλερτ» αυτό να εξελισσόταν σύντομα σε μια «ολέθρια σχέση» εις βάρος βέβαια των δεύτερων.

Οι προαναφερθείσες αυτές ομάδες μάλιστα, φαίνεται να χρεώνονται πολλές από τις τελευταίες ανοδικές κινήσεις, ακόμη και να έχουν συνάψει μεταξύ τους άτυπες συμμαχίες που σκοπό έχουν είτε απλώς μια ευκαιριακή κερδοσκοπία, είτε να απαλλαγούν από μετοχές θεωρώντας ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να το πράξουν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα «μικρά ψαριά» δεν τσιμπάνε πλέον τόσο εύκολα το δόλωμα, παρά το γεγονός ότι πλήθος μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης, από τη στιγμή που στο ταμπλό εξελίχθηκε ο τελευταίος κύκλος του παιχνιδιού, έχουν δώσει κέρδη που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι διαχειριστές των hedge funds.

Οι στρατηγικές

Από την πλευρά τους οι επενδυτικές ομάδες της Περιφέρειας ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να βάλουν στο δικό τους «κύκλο» έστω και κάποιους, και προκειμένου να το καταφέρουν επιδίδονται όλο και πιο έντονα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μεγάλων αποδόσεων αλλά και φημών και πληροφοριών που καλλιεργούνται εσκεμμένα για το λόγο αυτό.

Ακόμη και σενάρια περί επιθετικών εξαγορών και επικείμενων στρατηγικών κινήσεων έχουν ως φαίνεται επιστρατευθεί, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα δεν είναι και πάλι το επιθυμητό.

Η «αιχμή του δόρατος» πάντως στη στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών είναι οι επιθετικές κινήσεις στο ταμπλό και η επίδειξη δύναμης. Ακούγεται μάλιστα ότι τέτοιου είδους κύκλοι χρησιμοποιούν για να πείσουν την αγορά χαρακτηριστικά παραδείγματα μετοχών που έχουν «γράψει» σημαντικές αποδόσεις, τα οποία και χρεώνουν στους δικούς τους market makers.

Επιπροσθέτως δεν μπορεί να αποκλειστεί και η περίπτωση ο στόχος των κύκλων αυτών να μην είναι τόσο το κέρδος, όσο η απαλλαγή τους από μετοχές που θεωρούν ότι δεν έχουν πλέον προοπτικές για κάτι καλύτερο και απλώς τους εγκλωβίζουν ρευστότητα που θα μπορούσαν να χειριστούν διαφορετικά.

Με πιο απλά λόγια, μιλάμε για το γνωστό «ξεφόρτωμα», που βέβαια για να γίνει πρέπει κατ’ αρχάς να βρεθούν αγοραστές. Εδώ η πρακτική είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη περίπτωση, όμως οι ανοδικές εξάρσεις είναι σαφώς μικρότερης εμβέλειας.

Αυτές οι περιπτώσεις φυσικά είναι και οι πιο επικίνδυνες, για το λόγο ότι οι αδαείς παρασύρονται ευκολότερα από την αύξηση του όρου των συναλλαγών, θεωρώντας ότι η κινητικότητα αποτελεί το πρώτο βήμα της ανόδου των τιμών.

Υπάρχουν εξαιρέσεις

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα μικρά χαρτιά στο ίδιο «τσουβάλι», ούτε φυσικά μπορεί να θεωρηθεί ότι το σύνολο των μετοχών που αντέδρασαν ανοδικά δεν το άξιζαν, όπως και ότι οι κινήσεις δεν αφορούσαν τίποτε παραπάνω από μια εικονική πραγματικότητα. Ομως, λόγω του ότι η ευρεία μάζα των επενδυτών είναι κατά κοινή ομολογία «καμένη» από παλαιότερες ανάλογες περιπτώσεις, οφείλουμε να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί. Πρέπει δε, οι πάντες να έχουν στο μυαλό τους ότι υγιής αγορά είναι αυτή που οι συμμετέχοντες στον κύκλο των συναλλαγών είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια για την ώρα δεν διαθέτει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, μπορούμε να δεχτούμε αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στη χρηματιστηριακή πιάτσα και θέλει την ώρα της Περιφέρειας να μην έχει έρθει ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα