ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις για την παγκόσμια οικονομία από την εντυπωσιακή άνοδο του δολαρίου, το οποίο καταγράφει την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup.

Σύμφωνα με το CNN Money, η ραγδαία άνοδος του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται στην ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες σε Ευρώπη και Ασία, παλεύουν να διατηρήσουν την ανάπτυξη, υιοθετώντας μέτρα όπως η ποσοτική

χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει μια σειρά από δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας, από το κόστος των ταξιδιών μέχρι την τιμή της βενζίνης, ενώ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες προειδοποιούν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις εξαγωγές τους, κυρίως στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το ισχυρό δολάριο θα αποτελέσει πλήγμα για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει υποχωρήσει στα 1,05 δολ. με την Goldman Sachs να προβλέπει υποχώρηση του ευρώ ακόμη και στα 80 σεντς μέχρι το 2017.

Ο Steven Englander, managing director της Citi, διερωτάται τι θα μπορούσε να σταματήσει τη ραγδαία άνοδο του δολαρίου.

Οπωσδήποτε όχι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και η βελτίωση της αγοράς εργασίας. Αλλά ούτε και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, αναμένεται να οδηγήσει το δολάριο σε νέα άνοδο έναντι του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα