Καλά τα 44 δισ αλλά το πρόβλημα δε λύνεται! Ο δανειζόμενος δε μπορεί να είναι μουγγός!

 Στο μείζον θέμα της διάσωσης της χώρας ναι  μεν υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για την μείωση του χρέους έως το 2020, αλλά η λύση αυτή θα αποδειχθεί σύντομα φιάσκο. Το όφελος 27 δισ. ή 10% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκέστατο. Το χρέος δεν μπορεί να γίνει  βιώσιμο.

Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος;

Σήμερα η κυβέρνηση  αναφέρεται δημόσια μονάχα στο σκέλος που

αφορά την είσπραξη της δόσης. Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναφέρει ούτε λέξη. Δείχνει απλώς ότι περιμένει ως ένας απλός θεατής να καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις ΔΝΤ-ΕΕ.

Ναι, οι δανειστές έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, αλλά και ο δανειζόμενος, δεν πρέπει να είναι… μουγκός! Αρκετή … μουγκαμάρα δέχθηκαν και ανέχτηκαν  οι Έλληνες, περιμένοντας και αγωνιώντας για «μια δόση». Σαφώς και η χώρα χρειάζεται τα δανειακά κεφάλαια των 44 δισ. ευρώ από το μηχανισμό, αφού δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά είναι επικίνδυνο να αποτελεί αυτοσκοπό.

Κάποια στιγμή, κάποιος, οφείλει να πει στους δανειστές ότι «δεν πάει άλλο».  Σωτηρία και ανάπτυξη με … δόσεις, χωρίς 50% τουλάχιστον κούρεμα των επίσημων πιστωτών, δεν υπάρχει για την Ελλάδα!

 Και επειδή πολλοί λένε «μα γιατί να μας πληρώσουν οι άλλοι, δεχόμενοι το κούρεμα», την απάντηση τη δίνουν τα εξής στοιχεία:

1.Το κούρεμα, στους Γερμανούς φορολογούμενους θα στοιχίσει το πολύ 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι είναι τα 20 δις μπροστά στα 80 που έχει βγάλει η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως δήλωσε ο βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλίου Παπαμαρκάκης; Και καλά, αυτός είναι Έλληνας. Αλλά ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ, είναι Γερμανός. …Γερμανότατος!

2. Δείτε τι δήλωσε o Μπόφινγκερ στη Saarbruecker Zeitung:  Διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έχει εξοικονομήσει η Γερμανία από την κρίση του ευρώ. Υπολογίζω, ότι στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%.

Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή λύση και αυτή είναι το haircut. Όσο καθυστερεί η λύση αυτή τόσο πιο επώδυνες θα είναι για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, οι αποφάσεις στο μέλλον.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα