Καλά νέα για το ελληνικό χρέος από τις Βρυξέλλες

Αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους .

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση. Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ.

Επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά 10 χρόνια και στα 30 δισ. ευρώ το ταμειακό απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών, προβλέπει το σχέδιο που θα

εγκρίνουν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη λέει ο Μοσκοβισί

Για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως τόνισε, “θα πρέπει να θυμηθούμε το πολιτικό κεφάλαιο και ενέργεια που δαπανήσαμε στην προσπάθειά μας να σώσουμε αυτή την κατάσταση, που αποτελούσε απειλή για την ύπαρξη της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “θα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα διότι επιτέλους, μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, σκληρών προσαρμογών, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της.

Και θα είναι επίσης μια ιστορική στιγμή και για μας. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η αρχή της κρίσης, ήταν η αρχή της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Και αυτό θα σημαίνει ότι η υπαρξιακή κρίση της ευρωζώνης είναι πίσω μας”.

Δήλωσε δε πως είναι “πολύ αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση σύντομα. Ως Επίτροπος, θα αξιολογήσω τα προαπαιτούμενα που έχουν γίνει, τα 88 προαπαιτούμενα, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Τώρα είναι σειρά των εταίρων της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν σήμερα, και η 21η Ιουνίου 2018 θα είναι μια σημαντική ημέρα για μας”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι “πρέπει να βρεθούν μέτρα για το χρέος που να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να ελαφρύνουν το βάρος για την Ελλάδα και να διαβεβαιώσουν τις αγορές. Θα τα συζητήσουμε σε λίγο. Η συνεδρίαση αρχίζει σε λίγο, αλλά είμαι αισιόδοξος, βλέπω ότι τα πνεύματα είναι θετικά και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι.

Δεν μιλάμε για haircut, δεν μιλάμε για κούρεμα εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η ελάφρυνση του φορτίου χρέους για την Ελλάδα, και για αυτό πρέπει να έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρων. Είμαι σίγουρος ότι θα το βρούμε”.

Σεντένο: Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται σήμερα

«Σήμερα είναι η τέλεια μέρα για να γιορτάσουμε την 20ετή επέτειο του Eurogroup. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM.

Πήραμε την πληροφορία ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο και δείχνει τη μεγάλη δέσμευση των ελληνικών αρχών να επιτύχουν στο πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών.

«Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται σήμερα στο Eurogroup (we will deliver), είμαι αισιόδοξος υπό αυτή την έννοια, θα βρούμε το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που θα προωθεί τη βιωσιμότητα στο ελληνικό χρέος», τόνισε.

Βέβαιοι Σόλτς και Λεμέρ για μία συνολική λύση

Την πεποίθηση του ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα μια λύση για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

“Υπάρχουν καλές εξελίξεις από την Ελλάδα… έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Είναι πιθανό σήμερα να βρούμε τη λύση για να διαμορφώσουμε την εποχή μετά το πρόγραμμα και το πώς η Ελλάδα θα είναι στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό ήταν το αντικείμενο των εργασιών μας για πολύ καιρό”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της, ολοκλήρωσε τις δεσμεύσεις της και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο και να προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για το πώς θα διαχειριστούμε το ελληνικό χρέος”.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Είμαστε κοντά σε ένα πακέτο, που όλοι περιμένετε

Η ώρα της κρίσεως έφτασε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, επεσήμανε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε ένα πακέτο, που όλοι περιμένετε».

Ο Σλοβάκος υπουργός σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι «μία δίκαιη συμφωνία για μετά το πρόγραμμα, για όλους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να μείνει η Αθήνα προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα