Καλά νέα για την οικονομία της Κύπρου από τον οίκο Fitch

Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των €10 δισ. του διεθνούς πακέτου διάσωσης αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πάνω από το 110% το 2015 και το 2016, για να υποχωρήσει γύρω στο 90,7% μέχρι το 2022,

Ο οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου
σε B- με θετική προοπτική αλλά αναβαθμίζει το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β. Διατηρεί επίσης το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 ήταν 0,2% του ΑΕΠ, ενώ ο οίκος προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα ήταν 3,3% και όπως αναφέρει, η καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση αντανακλά τον συνδυασμό ψηλότερων φορολογικών εσόδων και χαμηλότερων δαπανών. Παράλληλα εκτιμά ότι ο μέσος όρος του δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ 2015-2018 θα είναι 0,8%.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Fitch σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν αυξημένοι. “Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το οποίο έθεσε εμπόδια στην έγκαιρη ψήφιση της αφερεγγυότητας και του νόμου των εκποιήσεων. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που απαιτείται στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα εφαρμοστεί πλήρως, οδηγώντας σε περαιτέρω καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις του προγράμματος”.

Επίσης ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχουν προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες, κάνοντας αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία, όπως σημειώνει, βρίσκονταν στο εξαιρετικά υψηλό 50% στο τέλος του 2014.

Ακόμα αναφέρει ότι η άρση των τελευταίων ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων οδήγησε στην αναβάθμιση του ανώτατου ορίου (Country Ceiling) κατά τρεις βαθμίδες σε BB-.

Σημειώνει ωστόσο ότι ως χώρα βρισκόμενη ακόμα στο μέσο μιας προσαρμογής, η Κύπρος θεωρείται ότι είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης σε μια άτακτη ελληνική έξοδο.

Η άμεση διασύνδεση των δύο οικονομιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι μεγάλη, όμως ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών είναι δύσκολο να μετρηθεί, αναφέρει, παρόλο που κατά το βασικό του σενάριο η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το `Grexit` είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος.
“Παρά το γεγονός ότι μια ελληνική έξοδος θα αποτελούσε ένα σημαντικό σοκ στην Ευρωζώνη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περίοδο μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να κάμψει την εμπιστοσύνη, ο Fitch δεν πιστεύει ότι θα προκαλούσε μια συστημική κρίση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε το 2012, ή την ταχεία έξοδο μιας άλλης χώρας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα